6 Bahaya Keputihan Kepada Ibu Hamil Dan Bayi Dalam Kandungan

0

keputihan ketika hamil

 

Orang kata masalah keputihan normal bagi ibu hamil. Setuju juga dengan statement ni, sebab pengalaman pregnantkan dua orang hero tu memang nampak jelas dan nyata. Masa tak pregnant takde pulak keputihan, bila pregnant je jadi keputihan. Time anak sulung memang agak teruk kena, mujur masa tu takde apa. Bersalin pun ok, masa 36w6d.

Masa anak kedua, pun ada jugak keputihan. Cuma sebab masa pregnant anak kedua memang amalkan suplemen yang bantu atasi masalah keputihan tu, memang Alhamdulillah keputihan tu tak seteruk masa anak pertama. Almost clear!

Bahaya ke keputihan ketika hamil ni?

Sebenarnya, ibu hamil kena tahu bezakan antara keputihan yang normal dan tak normal. Keputihan yang normal tak membahayakan ibu dan bayi, tapi keputihan yang tak normal tu sangat membahayakan terutama kepada bayi dalam kandungan.

Tanda keputihan tak normal :

  • Berbau
  • Berwarna
  • Menyebabkan kegatalan
  • Kuantiti yang banyak
  • Sakit ketika membuang air kecil

Cuba cek tengok,kalau ibu-ibu banyak keputihan masa hamil dan memang ada tanda-tanda kat atas ni.. sebaiknya pergilah dapatkan rawatan doktor dan cek sebelum apa-apa jadi. Bakteria bahaya ni boleh efek kat baby tau.

6 Bahaya Keputihan Kepada Ibu Hamil Dan Bayi Dalam Kandungan

1# Ketuban pecah sebelum masanya, bayi lahir pramatang dan risiko keguguran

Salah satu risiko dan bahayanya keputihan ketika hamil ni boleh sebabkan bayi dilahirkan secara pra matang. Biasanya, keputihan yang dibawa oleh Chlamydia dapat menyebabkan berlakunya kelahiran pra matang pada bayi akibat pecahnya selaput ketuban sebelum tiba waktunya. Selain itu ia juga boleh mengakibatkan keguguran malahan kematian ibu dan janin jika tidak segera ditangani dengan serius.

2# Bayi mendapat jangkitan

Bakteria penyebab keputihan boleh menembusi plasenta, masuk ke dalam air ketuban dan juga masuk ke dalam badan bayi. Akibatnya bayi pun akan mudah terkena jangkitan terutama jangkitan dibahagian kemaluannya.

3# Risiko untuk buta

Jangan anggap remeh kepada keputihan tidak normal yang dialami oleh ibu hamil, ini kerana keputihan tersebut boleh menyebabkan bayi mengalami buta. Keputihan yang disebabkan oleh bakteria Neisserea Gonorrhoeae mampu membuat janin yang ada di dalam kandungan mengalami kebutaan.

4# Boleh meninggal

Bahaya keputihan bagi ibu hamil yang disebabkan oleh virus HPV mampu membuat bayi mengalami kematian. Selain menyebabkan kematian, bayi yang ada di dalam kandungan akan mengalami gangguan ketika bernafas dan juga gangguan sistem pencernaan.

5# Epilepsi (sawan)

Epilepsi adalah penyakit kejang yang diikuti dengan keluarnya buih dari mulut seseorang. Bayi di dalam kandungan berisiko tinggi terkena epilepsi akibat bakteria Candida.

6# Radang Otak

Radang otak tidak boleh diambil remeh, radang otak dapat mengakibatkan kematian pada bayi jika lambat diatasi. Keputihan tidak normal yang dialami oleh ibu hamil boleh menyebabkan bayi yang ada di dalam kandungan terkena radang otak. Penyebab radang otak itu adalah virus bernama Herpes Simpleks. Virus itu juga menjadi penyebab keputihan tidak normal bagi ibu hamil.

Sebabkan ada ramai kawan yang banyak pengalaman terkena beberapa jangkitan diatas, dan kami sendiri berkongsi cara ikhtiar paling selamat yang kami amalkan supaya boleh elakkan terkena jangkitan. Syukur.. masa anak kedua saya memang amalkan dua suplemen ni untuk atasi keputihan.

Suplemen yang selamat untuk atasi masalah keputihan ketika hamil :

Pertama, saya amalkan Garlic Shaklee. Nak kunyah bawang mentah setiap hari tak sanggup, jadi saya gantikan je dengan suplemen ni. huhu.

Kalau ikutkan kajian dari University of Pittsburgh Medical Center, bawang putih sangat bagus dan berpotensi dalam membantu dalam merawat jangkitan faraj, termasuk sindrom keputihan semasa mengandung. Garlic Shaklee berfungsi macam antibiotik semulajadi dan memusnahkan bakteria penyebab keputihan.

Dan sebenarnya, dalam bawang putih ni ada satu sebatian nama dia Allisin. Tapi nak dapatkan allisin dalam bawang putih ni ada teknik dan cara tertentu. Dan tak semua Garlic yang ada dipasaran ada Allicin ni. Apa yang bestnya, Garlic Shaklee ni dihasilkan secara eksklusif pada suhu bilik tanpa haba untuk kekalkan Allicin ni aktif 100%.

Kalau telan Garlic Shaklee ni inshaAllah akan dapat manfaat Allicin ni tadi. 😀

Kedua, saya amalkan Vitamin C Sustained Release Shaklee

Yang ni memang suplemen feberet all the time sebab saya ni dulu mudah sangat kena ulser mulut. Sejak amalkn hilang ulser. Dan makin best bila kulit kusam pun dah makin berseri, hihi. Jenuh layan orang tegur *ahaks*

Bagusnya vitamin C Shaklee ni sebab bantu bersihkan darah kita, tingkatkan imun badan dan bantu cegah jangkitan especially ibu pregnantkan. Imun badan tak berapa kuat masa tu. Jadi topup la vitamin C ni untuk kuatkan imun badan.

tip atasi keputihan ibu hamil

 

Kalau ada masalah jerawat, jeragat time hamil pun elok sangat ambik vitamin C ni. Tapi cara saya makan lain sikit, memang eksklusif tip dari pakar nutrisi Shaklee. Kalau nak dapatkan tip ni meh contact 018-3164133 untuk dapatkan vitamin c ni dengan saya, saya bagi tip special ni 🙂

Apapun, kalau dah teruk sangat keputihan tu, pleaseee ibu-ibu jangan tangguh-tangguh gi cek kat klinik na. Takut jadi apa-apa nanti menangis tak berlagu. Semoga ibu dan baby selamat dan sihat.

Take a gud care mommies!

RAHSIA REZEKI MELIMPAH RUAH

SUAMI BERMASALAH?

INSTANT SHAWL KANAK-KANAK

JOIN MEMBER SHAKLEE

 

 

Ummu Ayyash | Zulaikha Ali (SID 1075383)

FB : Zulaikha Ali

FB PAGE : UmmuAyyashDotCom

018-3164133

sakieenah@yahoo.com

Pengedar Shaklee Kawasan Muar

Luar dari kawasan Muar boleh gunakan perkhidmatan POSLAJU/GDEX/CITYLINK untuk penghantaran ke seluruh Malaysia, Brunei dan Singapore.

 

Ibu kepada 3 superheroes, work happily at home mom. Memilih Shaklee sebagai lifetime bussiness dalam mencapai financial dan time freedom. Bekas pendidik, merupakan editor Kelab Ibu Ohsem dan founder at Official FB Page Ummu Ayyash Dot Com.

Leave A Reply

CommentLuv badge