6 Sebab Penting Kenapa Ibu Hamil Sangat Perlukan Protein

0

Assalamualaikum

Semasa pregnantkan anak ketiga haritu, mula-mula agak takut nak ambil satu jenama protein ni, sebab orang kata soy based nanti kulit baby sensitif, ekzema dan tak tahan walaupun cantik kulit dia. Yelah, sebab masa anak kedua pun ambil protein ni celup-celup dan kulit dia ekzema. *aduhaaaaiiii*

Tapi doktor kata dia ekzema sebab ada maslaah jantung (history background keluarga ada 2 orang masalah jantung) jadi semua ni takde kena mengena dengan protein tu. Jadi masa hamilkan anak ketiga tempoh hari, sangat-sangat konsistenkan diri ambil protein ni 2-3 serving sehari sebab nak bagi cukup betul-betul keperluan protein tu.

Alhamdulillah ya Syakur. MashaAllah.

Anak ketiga yang lahir ni kulit dia sangat cantik dari abang-abang dia, sikit pun takde sensitif dan langsung tak pernah kena ruam susu ke, ruam panas ke apa. Sujud syukur emaknya sebab emak dia ni faham sangat betapa perit dan seksa nak jaga anak yang ada ekzema. (kasihan si abang dia)

Sebab tu sekarang sukaaaa sangat nak rekemenkan mak-mak yang pregnant, ambil cukup potein untuk tumbesaran anak dalam kandungan. Penting sangat protein ni bukan untuk mak je, tapi untuk baby yang kita kandung tu.

Kalau kereta kita sanggup juga isi minyak mahal-mahal kan, apatah lagi nak berikan nutrisi penting dan khasiat untuk baby yang ada dalam rahim kita tu – priceless – mesti kita sanggup invest untuk lihat anak kita sihat, dengan izin Allah.

6 Sebab Penting Kenapa Ibu Hamil Perlukan Protein

  1. Ia sangat diperlukan untuk pertumbuhan jaringan pada janin
  2. Merupakan blok-blok pembinaan asas badan ibu dan bayi
  3. Ia membantu pertumbuhan plasenta, uterus dan pertumbuhan otak janin
  4. Ia juga membantu penghasilan susu dan membantu aliran darah ibu yang semakin bertambah
  5. Membantu membekalkan asid amino yang bertindak membentuk otot dan organ bayi
  6. Pada trimester ke-3 keperluan protein semakin meningkat bagi membantu memaksimumkan pertumbuhan fetus.

5 Risiko Kekurangan Protein untuk Ibu Hamil

  1. Dikhuatiri melahirkan bayi premature/tidak cukup bulan
  2. Pembentukan sistem saraf mungkin terganggu dan menyebabkan kematian/keguguran
  3. Pertumbuhan bayi akan terbantut dan tidak normal mengikut usia kehamilan
  4. Ibu hamil mungkin berisiko mendapat anemia atau kekurangan sel darah merah
  5. Penghasilan susu juga mungkin akan berkurang

Sumber Protein

Banyak sumber protein dalam diet harian kita macam ikan, ayam, telur dan macam-macam lagi. Tapi tahu tak yang protein ni sangat sensitif pada haba dan mudah rosak kalau dimasak terlalu panas dan terlalu lama?

Saya terfikir, agak-agak cukup ke kadar protein yang kita ambil untuk diri kita dan baby yang kita kandungkan tu?

Sebab tu saya konsistenkan juga diri ambil protein semulajadi yang selamat dan paling seronok bila konsisten dengan protein ni, badan tak mudah letih, susu meriah dan alhamdulillah saya perasan kulit makin sihat. Protein inilah yang bantu menampung keperluan protein harian saya!

***Kesan pengambilan adalah berbeza pada setiap individu. Suplemen Shaklee ini adalah salah satu medium/alternatif untuk membantu anda, bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.

esp-shaklee-poster

 

esp-shaklee-protein

 

protein ibu hamil

 

protein ibu menyusu

 

Sekiranya ibu-ibu nak dapatkan ESP SHAKLEE ni, boleh contact Zulaikha ditalian 018-3164133 untuk tempahan. Ataupun boleh order sendiri dengan klik gambar dibawah (boleh menggunakan debit/kredit kad) dan barang akan dihantar terus ke rumah anda 🙂

 

ESell-Shaklee

Ibu kepada 3 superheroes, work happily at home mom. Memilih Shaklee sebagai lifetime bussiness dalam mencapai financial dan time freedom. Bekas pendidik, merupakan editor Kelab Ibu Ohsem dan founder at Official FB Page Ummu Ayyash Dot Com.

Leave A Reply

CommentLuv badge