3 Bahan Kimia Yang ‘Akrab’ Dengan Wanita Tingkatkan Risiko Kanser Payudara

0

Kanser payudara.

Mendengar namanya pun dah bikin gerun dihati. Kalau boleh, simpang malaikat 44 tak mahu bertemu dengan penyakit yang satu ini. Namun inilah penyakit yang dikatakan Nombor 1 mengancam wanita di Malaysia ni. Seramkan?

Kalau kita perhatikan pada zaman dulu, kurang sangat berlakunya kes-kes begini, namun sejak zaman makin maju.. Makin meningkat pula graf kanser payudara ni. Pernah tak anda bertanya.. Kenapa?

 

Segalanya Bermula Dari Rumah

Kita mungkin tak perasan yang selama ini kebanyakan faktor yang meningkatkan risiko kanser payudara mungkin hanya berada disekeliling kita sahaja. Dan tak mustahil semuanya ada didalam rumah kita ! Selain daripada faktor genetik, baka dan keturunan, bahan kimia pun dah jadi faktor utama yang boleh tingkatkan risiko terkena kanser payudara.

Bagaimana Bahan Kimia Boleh Tingkatkan Risiko Kanser Payudara?

Satu kajian yang dijalankan baru-baru ini mendapati bahawa wanita yang bekerja dalam industri plastik dan pengetinan lebih berisiko 5 kali ganda untuk mendapat kanser payudara.

Kalau nak tahu, bahan kimia ni bertindak untuk ganggu keseimbangan hormon badan dan akan merangsang sel payudara sehinggalah terjadinya kanser !

Ngeri tak dengar ?

 

**terus lari gi cek semua sabun basuh baju, sabun cuci pinggan, sabun mandi, perfume, pencuci muka, bedak dan segalanya, eh terlupa i guna semua yang natural dan paraben free,bedak tak suka pakai since sekolah rendah lagi,hihi

Bagi wanita, ada 3 bahan kimia yang akrab dan sangat rapat dengan mereka. Namun keakraban itu boleh membunuh mereka tanpa mereka sedar, kerana 3 bahan kimia tersebut sangat meningkatkan risiko mendapat kanser payudara.

3 Bahan Kimia Yang Dapat Tingkatkan Risiko Kanser Payudara

Pertama : Bisphenol-A (BPA)

Selalu tak kalau gi kedai mana-mana dan kita beli barang plastik, mesti cari yang BPA FREE? Kan kan. Ke selama ni main pilih je, asalkan cantik dan lawa, Bpa Free ke tak pun taktau. -_-

Apa bahayanya kalau barang tersebut bukan BPA Free?

Bisphenol-A ni boleh akibatkan sel-sel payudara yang sihat tadi bertukar jadi kanser. Bukan tu je! Dia juga akan akibatkan ubat-ubat rawatan kanser jadi tak berkesan. Hebat tak hebatnya bisphenol-A ni.

Ada dua alternatif yang kita boleh buat :

  1. Jangan beli makanan dalam tin atau plastik yang bukan BPA Free
  2. Simpan air dan makanan dirumah dalam bekas kaca

Satu lagi kena alert, pastikan barang mainan anak pun BPA Free, termasuk jugak semua bekas yang kita guna untuk simpan makanan tu, BPA Free tak?

Kedua : Phthalates

Kalau nak tahu, phthalates ni sejeni bahan kimia yang digunakan dalam produk plastik untuk jadikan ia lembut dan mudah dibentuk. Kan kita nampak macam-macam produk plastik yang ada harini, semua tu gunakan bahan kimia ni tau. Agak-agak boleh elak guna ke tak produk plastik?

Jawapannya BOLEH ūüôā

Kalau nak cari produk plastik, carilah yang bertulis ‘bebas dari phthalates’.

Ketiga : Parabens

Yang ni paling femes dan glemer digunakan dalam kosmetik macam losyen, krim dan deodoran. Bahayanya parabens ni sebab ia boleh diserap  ke dalam kulit dan kajian mendapati bahawa 99% parabens terdapat pada sampel tisu kanser payudara!

Langkah paling selamat untuk diambil, sentiasa periksa kandungan produk yang kita gunakan, ambillah produk yang ditulis ‘paraben free’ dan selamat dari bahan kimia merbahaya.

Macam mana nak cegah dari terkena kanser payudara ?

Ikuti 8 langkah ini untuk elak bahan kimia penyebab kanser payudara :

 

  • Hadkan diri dari teredah¬†kepada asap kenderaan atau generator, jangan biarkan kereta anda terpasang enjin jika tidak bergerak, gunakan mesin rumput elektrik dan bukan yang menggunakan petrol.
  • Gunakan kipas pengudaraan semasa memasak dan elakkan¬†makan makanan yang telah hangus atau hangit.
  • Jangan membeli perabot dengan span poliuretana (polyurethane foam) dan perabut yang telah dirawat dengan anti kebakaran (flame retardants).
  • Elakkan permaidani, perabot dan fabrik dengan bahan anti kotor.
  • Jika anda menggunakan cucian kering, cari kedai yang tak guna PERC (perchlorethylene) atau pelarut lain. Lebih baik¬†buat pembersihan basah yang biasa.
  • Gunakan penapis air minuman dari¬†blok karbon seperti Jug Penapis Fleksibel
  • Pastikan bahan kimia berada di luar rumah — tanggalkan kasut di luar pintu, gunakan pembersih vakum dengan penapis HEPA (kecekapan tinggi zarahan udara) dan selalu bersihkan rumah dengan kain basah dan mop.
  • Amalkan suplemen yang tinggi antioksida yang dapat mencegah kanser dan meningkatkan imun badan seperti Vivix Shaklee.

Belum sakit kita ikhtiar cegah. Kalau dah sakit kita ikhtiar untuk sembuh. InshaAllah.

Istimewanya Vivix ni sebab dia boleh repair sel kita, dan meningkatkan mitochondria dalam sel. Dan vivix sangat kaya dengan kandungan resveratrol yang dapat membantu menyekat kanser payudara peringkat awal. Namun yang mengejutkan sebab ada yang dah stage 4 pun boleh sembuh selepas pengambilan vivix ni, subhanallah !

Apapun kita ikhtiar kan? Hasilnya semua kita tawakkal pada Allah.

Antara Testimoni Pelanggan Sembuh Dengan Vivix Shaklee :

 

kanser payudara1

 

kanser payudara

 

 

VIVIX DAN KANSER

 

Nilai Sebuah Kesihatan

Kalau kita nilaikan kesihatan dengan wang ringgit, memang takkan ternilai.

Tak ada apa yang boleh beli sebuah kesihatan yang baik. Ada segunung emas pun tak terasa kaya kalau kesihatan kita ditarik nikmatnya.

Untuk berikhtiar, kita hanya perlu melabur sejumlah RM 475 sahaja untuk sebotol Vivix ini, namun pelanggan-pelanggan saya sebelum ini semuanya buat keputusan yang bijak kerana terus dapatkan 2 botol dengan :

  • Keahlian percuma
  • Bonus cash bulan depan
  • Penghantaran percuma
  • Diskaun 5% dari harga ahli

**yang ambil 3 botol terus pun ada, jimat katanya.

Kalau anda dah cuba macam -macam cara, dan masih tercari-cari alternatif semulajadi, selamat dan berkesan, saya sangat syorkan anda mencuba vivix. Terus hubungi Zulaikha 018-3164133 untuk maklumat lanjut dan pembelian. Atau boleh terus dapatkan sendiri dengan klik sahaja gambar dibawah.

Semoga Allah kurniakan kesihatan paling baik untuk kita menikmati ibadah kita. Ramadhan tak lama lagi, semoga kita dapat bertemu Ramadhan akan datang !

 

buy now

 

Salam Sayang,

Ummu ‚ÄėAyyash | Zulaikha Ali (ID 1075383)
 018-3164133
 sakieenah@yahoo.com
Pengedar Shaklee Kawasan Muar
 Luar dari kawasan MUAR, boleh gunakan perkhidmatan POS LAJU/GDEX untuk penghantaran

 

Ibu kepada 3 superheroes, work happily at home mom. Memilih Shaklee sebagai lifetime bussiness dalam mencapai financial dan time freedom. Bekas pendidik, merupakan editor Kelab Ibu Ohsem dan founder at Official FB Page Ummu Ayyash Dot Com.

Leave A Reply

CommentLuv badge