3 Jenis Diabetes Yang Perlu Anda Tahu Beserta Rawatannya

0

Terdapat 3 jenis Diabetes yang dikenali ramai.

Diabetes Type 1, Diabetes Type 2 dan GDM.

Diabetes Type 1

Kira-kira 10% orang yang menghidap diabetes memiliki diabetes Tpye 1 atau diabetes yang bergantung pada insulin. Diabetes jenis ini mempunyai masalah pankreas tidak dapat menghasilkan insulin untuk menukarkan gula menjadi tenaga. Biasanya rawatan untuk penghidap insulin type 1 adalah dengan cara suntikan insulin.

 

Diabetes Type 2

Sekitar 85% orang yang menghidap diabetes memiliki diabetes Tipe 2 atau diabetes yang tidak bergantung pada insulin. Tubuh mereka boleh menghasilkan insulin, tetapi itu tidak mencukupi atau cacat.

Penghidap diabetes type 2 menghadapi masalah sel dalam tubuh menolak insulin. Pankreas memang hasilkan insulin, tapi masalahnya sel sendiri menolak insulin.

Pesakit diabetes type 2 juga berkemungkinan menghadapi masalah pankreas tidak menghasilkan cukup insulin. Biasanya tiada rawatan khusus untuk diabetes ini, pesakit hanya disarankan untuk kawal pemakanan dan tahap gula dalam darah.

GDM

GDM atau dikenali sebagai Gestational Diabetes Mellitus merupakan diabetes yang dialami oleh ibu hamil yang sebelum kehamilan tak pernah ada masalah kencing manis pun.

Biasanya masalah GDM ini akan hilang selepas ibu bersalin. Namun ada juga sesetengah ibu hamil yang terus berisiko mengalami diabetes walaupun setelah melahirkan anak.

GDM ibu mengandung

GDM akan turut memberi kesan kepada baby.

Baby akan turut dapat gula dari ibunya, jadi sepanjang kehamilan, kandungan gula dalam darah baby adalah tinggi. Apa yang menjadi masalah disini bila selepas kelahiran, baby dah tak bergantung nutrisi direct dengan ibunya dan tubuh baby akan mengalami semacam cultural stock.

Kenapa jadi macam tu?

Sebab biasanya didalam kandungan baby dapat gula dalam dos tinggi(melalui ibu), lepas lahir terus drop, dan akan merisikokan bayi menghadapi hyperglycemia, iaitu risiko gula terlalu rendah di dalam darah selepas dilahirkan.

Bahaya,kan?

Saya pernah bertemu dengan pesakit diabetes type 1, ayah saya menghidap diabetes type 2 dan sahabat saya pernah mengalami GDM. Apa yang saya boleh bantu untuk anda — penghidap diabetes type 2 — alternatif yang ayah saya ambil untuk turunkan kadar bacaan gula secara cepat tanpa ubat.

Wow,kan?

Mak la yang tak berapa gemar sebenarnya bila ayah terpaksa bergantung dengan ubat, lama-lama boleh efek buah pinggang tau. Jadi mak berikan ayah Vivix Shaklee. Actually ramai dah yang ikhtiar guna vivix ni dan sihat dengan izin Allah.

Bagaimana Vivix Bekerja Untuk Turunkan Kadar Gula Dalam Darah?

Vivix Shaklee sangat kaya dengan resveratrol. Resveratrol ni secara kajiannya dah terbukti mampu kawal tahap glukosa dalam darah.

1. Vivix meningkatkan sensitiviti tubuh terhadap hormon insulin.

Rintangan insulin adalah satu daripada faktor penyumbang utama diabetes. Jika sensitiviti tubuh terhadap insulin dapat ditingkatkan, kita boleh berhentikan diabetes.

Apabila tubuh kita hilang sensitiviti terhadap insulin, tubuh akan keluarkan lebih banyak insulin untuk mengawal aras gula dalam darah. Jadi resveratrol pula mampu meningkatkan sensitiviti tubuh kita terhadap insulin oleh itu mengurangkan amaun insulin yang diperlukan untuk mengawal aras gula darah.

2. Mengaktifkan enzim yang sangat berkuasa dalam tubuh kita.

Untuk mencegah atau menyembuhkan diabetes, satu enzim iaitu dikenali sebagai enzim SIRT1 mestilah di aktifkan yang mana enzim ini bertanggungjawab terhadap rembesan hormon insulin dan tahap sensitivitinya.

Betul ke ramai dah berjaya?

Ini antara buktinya 🙂
diabetes
diabetes dan dialisis
diabetes
kencing manis
kolestrol

HARGA VIVIX MAHAL.

Saya tak nafikan, ramai yang datang bertemu saya dan beritahu harga vivix ni mahal.

Namun, bagi penghidap yang dah cuba bermacam ubat yang capai ribuan ringgit, yang dah terpaksa buat dialisis dari ratus sehingga ribuan ringgit, mereka semua tak pernah teragak-agak nak membayar harga sebotol vivix bahkan terus grab 2 botol.

Kenapa ?

KESIHATAN ITU LEBIH ‘MAHAL’

Sebab mereka dah rasa kesannya pada badan.

Lebih sihat.

Pergerakan dah tak terbatas.

Badan rasa ringan.

Tiada lagi letih lesu.

Boleh bersama yang tersayang =)

Anda boleh kalau anda mahu. Tak perlu percaya apa yang saya tulis. Dapatkan dahulu, dan rasai kesannya. Saya tak pernah rugi kalau anda tak cuba. Dan saya tak untung apa-apa kalau anda kembali sihat lepas amalkan vivix ni. *Opss. Saya untung pahala tau*

Anda hanya perlu laburkan RM 475 atau dapatkan dua botol dengan harga yang jauh lebih jimat BESERTA

  • Keahlian percuma (jimat RM 69)
  • Harga ahli dan diskaun 5% (jimat hampir Rm 200)
  • Penghantaran percuma seluruh Malaysia (jimat Rm 10.60 tau)
  • Cashback bonus!

Perlu dapatkan sekarang?

Whatsapp Zulaikha di talian 018-3164133 dan dapatkan terus info lanjut ya. Saya sedia bantu sebaik mungkin untuk setiap masalah yang anda hadapi. Diabetes bukan penyakit yang kita boleh lengah-lengahkan, kerana setakat ini ia memegang title ‘silent killer’.

Tangguh lama-lama, anda tahu akibatnya. Semoga segera sembuh!

 

buy now

Salam Sayang,

Ummu ‘Ayyash | Zulaikha Ali (ID 1075383)

 018-3164133
 sakieenah@yahoo.com
Pengedar Shaklee Kawasan Muar
 Luar dari kawasan MUAR, boleh gunakan perkhidmatan POS LAJU/GDEX untuk penghantaran ke seluruh Malaysia

Ibu kepada 3 superheroes, work happily at home mom. Memilih Shaklee sebagai lifetime bussiness dalam mencapai financial dan time freedom. Bekas pendidik, merupakan editor Kelab Ibu Ohsem dan founder at Official FB Page Ummu Ayyash Dot Com.

Leave A Reply

CommentLuv badge