3 Manfaat Kolagen Yang Jarang Orang Tahu

0

Badan kita boleh menghasilkan kolagen sendiri. Yes! Tapi penghasilannya semakin berkurangan bila usia kita meningkat. Dan kekurangan kolagen ni boleh jadi lebih laju bila kita terdedah kepada mahatari, asap rokok dan diet yang tak seimbang.

Dan bila sebut kolagen je mestilah terbayang kulit cantik, makin muda… Tapi kan tau tak sebenarnya collagen sangat banyak kegunaan dia?

3 Manfaat Kolagen Yang Anda Tak Tahu

1# Kolagen membina tulang rawan kita.

Rawan tu yang mana? Ia tulang lembut yang menyambung sendi kita tu. Kalau makan ayam…Perasan tak kat sendi-sendi ayam tu ada macam lapisan lembut… itulah rawan. Bila rawan tak cukup kolagen, ia boleh tercedera, menipis… Hasilnya sendi kita makin lama makin haus…

2# Kolagen membantu meningkatkan metabolisma.

Makin berusia metabolisma makin menurun. Especially yang dah masuk umur 30 ke atas ni dah tahap wajib amik collagen tau. Slow metabolisme salah satu akibatnya…badan senang naik.

3# Protect usus dari ‘bocor’

Bila badan kita tak cukup kolagen, usus kita senang ‘bocor’ yakni usus kita akan menyerap benda yang tak sepatutnya — TOKSIN! usus sepatutnya menyerap nutrient dan buang toksin tapi kalau bocor.. Semua pun dia kasi lalu.

Haaaa. Sape kata collagen tak penting! Banyak lagi manfaat kolagen dan kolagen ni bukan senang-senang nak dapat tau! Nak yang pure, halal, bebas toksin… Nun jauh di dasar lautan sana tempat asalnya.

Nak kolagen ni senang je orang kata… Makan kaki ayam.. Tapi kalau ayam cucuk? Dapat kolagen pakej dengan hormon sekali. Alang-alang nak terbaik, biarlah semua pun terbaik ye tak?

Cuba semak panduan pilih kolagen ni supaya selamat untuk badan kita for long term nanti. Jangan cepat kesan, sakit pun cepat dapat!

Ibu kepada 3 superheroes, work happily at home mom. Memilih Shaklee sebagai lifetime bussiness dalam mencapai financial dan time freedom. Bekas pendidik, merupakan editor Kelab Ibu Ohsem dan founder at Official FB Page Ummu Ayyash Dot Com.

Leave A Reply

CommentLuv badge