6 Jenis Minuman Pesakit Gout Perlu Elakkan

1

minuman gout

 

Berikut adalah 6 jenis minuman yang pesakit gout perlu elakkan. Sebahagian minuman ni memang kita nampak jelas memudaratkan kesihatan, namun ada sebahagian yang kita nampak seolah-olah baik untuk diambil walhal sebenarnya tidak baik untuk kesihatan kita.

Minuman 1# BIR

Sememangnya tak mengejutkan pun yang bir ni minuman yang bahaya untuk pesakit gout. Bir mengandungi alkohol yang boleh menyumbang asid urik dalam badan anda,dan ia juga mengandungi bahan-bahan lain yang tinggi purines yang akan tingkatkan lagi kesan buruk terhadap gout.

Terdapat kajian yang mengatakan bahawa pengambilan 2 – 4 kali bir seminggu akan meningkatkan risiko gout sebanyak 25%. Lelaki yang minum sekurang-kurangnya dua bir sehari mempunyai lebih dua kali risiko untuk mendapat gout.

Minuman #2 Air Gas Bikarbonat

Minuman bergas mengandungi fruktosa tinggi sirap jagung (HFCS), pemanis yang berpuluh kali ganda lebih manis daripada gula biasa. Kajian menunjukkan bahawa mereka yang minum 5 hingga 6 kali minuman bergas seminggu mempunyai peluang 29% lebih tinggi mendapat gout manakala orang-orang yang minum 2 kali atau lebih minuman bergas sehari mempunyai peluang 85% mendapat penyakit itu.

 

[ Baca : 9 Peringkat Perkembangan Gout Boleh Mengancam Nyawa ]

 

Minuman #3 Minuman Beralkohol

Secara asasnya apa-apa jenis minuman yang mengandungi alkohol tidak baik untuk penghidap Gout. Alkohol menyebabkan buah pinggang mengeluarkan alkohol, sedangkan sepatutnya buah pinggang perlu mengeluarkan asid urik.

Oleh sebab itu, ia akan meningkatkan jumlah asid urik dalam darah dan mencetuskan serangan Gout. Kajian telah mendapati bahawa berbanding dengan peminum minuman keras, mereka yang minum dua atau lebih hidangan minuman keras sehari mengalami risiko 1.6 kali lebih besar untuk diserang penyakit gout.

Minuman 4# Minuman Tenaga

Minuman tenaga mengandungi banyak kafein untuk membolehkan anda sentiasa terjaga. Hasil penyelidikan telah menunjukkan bahawa kafein adalah pencetus utama kepada serangan gout. Minum empat hidangan minuman berkafein sehari menyebabkan peningkatan 80% dalam risiko serangan gout berulang.

 

[ Baca : 8 Kesan Sampingan Pengambilan Ubat Gout Untuk Jangka Masa Panjang ]

 

Minuman 5# Susu Soya

Susu soya berasal dari soya yang mengandungi jumlah purine yang sederhana. Purine ini dipecahkan menjadi asid urik oleh badan anda. Ramai orang mengambil susu soya kerana ia banyak faedah nutrisi, namun, pesakit gout perlu menghadkan pengambilan soya. Dengan mengambil susu soya dalam kuantiti yang berlebihan, badan anda boleh terhasil terlalu banyak asid urik dan mencetuskan serangan gout.

Walaupun tidak terdapat kajian berskala besar yang telah dijalankan ke atas perkara ini, ramai orang telah memberi feedback bahawa minum susu soya dapat menyebabkan serangan.

Minuman 6# Minuman Jus Buah

Berhati-hati dengan jus buah-buahan yang dibungkus dan diproses. Jus buah-buahan sering dianggap sebagai pilihan minuman yang sihat dan boleh diambil berlebihan. Namun, banyak jus diproses dan mengandungi jumlah fruktosa dan glukosa yang tinggi dan sering kali mengandungi fruktosa tinggi sirap jagung yang boleh membawa maut untuk penghidap gout.

Dalam banyak kes, gula yang terkandung dalam jus setanding dalam minuman ringan yang merupakan nombor satu penyumbang kepada obesiti dan akhirnya membawa kepada gout.

 

Kisah benar.

“Ayah menderita gout berpuluh tahun. Pain killer dan ubat gout peneman setiap hari. Salah makan sikit je gout mesti datang. Jalan sampai memapah dinding.

Tapi sejak amalkan vivix satu sudu kecil setiap hari, Alhamdulillah takde lagi gout menjengah. Yang bestnya, boleh tinggalkan dah ubat gout dan painkiller yang dah bertahun ambil tu. Dan ayah dah boleh makan makanan kegemaran semula! Syukur Alhamdulillah♥”

 

gout vivix

 

Pelaburan untuk kesihatan anda hanya RM 475 sahaja sebotol.

Namun untuk langkah yang lebih bijak dan jimat, dapatkan sekaligus 2 botol dan anda bakal mendapat :

keahlian percuma, pengantaran percuma dan bonus cash pada bulan hadapan.

Percayalah, apa yang bakal anda dapat langsung tidak mampu menandingi RM 475 tersebut.

Usah biarkan ia melarat. Hargai nyawa anda. Hargai insan yang anda sayang.

Capai handset dan terus contact Zulaikha 018-3164133 untuk tempahan.

Atau anda boleh order sendiri di SINI.

Kesihatan anda keutamaan kami.

 

Anda sedang mencari rawatan semulajadi DIABETES yang lebih berkesan?

 

Ummu Ayyash | Zulaikha Ali (SID 1075383)

FB : Zulaikha Ali

FB PAGE : UmmuAyyashDotCom

018-3164133

sakieenah@yahoo.com

Pengedar Shaklee Kawasan Muar

Luar dari kawasan Muar boleh gunakan perkhidmatan POSLAJU/GDEX/CITYLINK untuk penghantaran ke seluruh Malaysia, Brunei dan Singapore.

Ibu kepada 3 superheroes, work happily at home mom. Memilih Shaklee sebagai lifetime bussiness dalam mencapai financial dan time freedom. Bekas pendidik, merupakan editor Kelab Ibu Ohsem dan founder at Official FB Page Ummu Ayyash Dot Com.

Discussion1 Comment

Leave A Reply

CommentLuv badge