7 SEBAB PENYUSUAN WAKTU MALAM PENTING DAN BAIK UNTUK IBU DAN BAYI

0

Assalamualaikum

Sejak ada baby baru, masa tidurpun berubah. Sempatla merasa 2 bulan tidur yang normal (takde breastfeed memalam) sebab wean off anak sulung masa pregnant 7 bulan — genap anak sulung 2 tahun 🙂

Pengalaman selalu sakit dan lenguh badan masa menyusukan anak pertama inshaAllah takkan berulang lagi untuk anak kedua. InshaAllah ! Perjalanan menyusukan anak pertama, memang sepanjang malam Ayyash menyusu je. Taknak lepas langsung. Mungkin sebab siang tak dapat direct (hantar pengasuh) jadi waktu malam memang dia ‘balas dendam’, huhu. Dan ramai yang tak tahu sebenarnya penyusuan di waktu malam ini bukan sahaja baik untuk ibu malah untuk baby jugak.

 

7 SEBAB PENYUSUAN WAKTU MALAM PENTING DAN BAIK UNTUK IBU DAN BAYI

Sebab 1 : Perut baby kecil sahaja

Tahu tak yang perut baby yang baru lahir ni hanya boleh menampung cecair dalam 20ml sahaja dan jika cecair ini adalah susu ibu, ia akan di hadam dalam masa sejam je.

Bila baby dah masuk 10 hari ramai yang beranggapan yang perut bayi adalah sebesar bola golf – atau dapat menampung kira-kira 60ml .

Jadi,  corak 1-2 jam untuk susukan baby anda akan buat baby kenyang. Tetapi ini bermakna makan lebih kerap pada waktu malam juga. Salah satu manfaat ? Memberi makan lebih, lebih baik pengaliran susu anda.

Sebab 2 : Baby lebih banyak menyusu pada waktu malam

Menurut satu kajian, baby akan menyusu lebih banyak susu pada waktu malam dari waktu-waktu yang lain- antara 20% dalam pengambilan seharian adalah pada waktu malam. Majoriti baby yang menyusu pada waktu malam (64%) dan mereka biasanya di susukan antara 1 ke 3 kali .

 

Untuk baby yang kurang berat badan penyusuan pada waktu malam ini akan beri perubahan yang besar kepada nya sebab penyusuan waktu malam ini akan memberikan dia lebih banyak susu dan bila dapat banyak susu akan lebih banyak kalori diserapnya untuk tumbesaran nya.

Sebab 3 : Penyusuan waktu malam akan bantu baby anda tidur lebih lena

Susu ibu mengandungi tryptophan, sejenis asid amino yang akan membantu anak anda tidur, lebih-lebih lagi pada waktu malam berbanding pada masa yang lain.

Tryptophan adalah pelopor kepada serotonin, yang merupakan hormon yang mengawal mood dan juga kitaran tidur.

Bukan itu sahaja, ia meningkatkan perkembangan otak dan fungsi. Anda membina otak bayi anda dan membantunya mendapatkan tidur dengan penyusuan.

Sebab 4 : Tahap prolaktin dalam susu badan adalah tinggi pada malam

Prolaktin , hormon penghasilan susu, mempunyai corak diurnal dengan tahap yang lebih tinggi dicatatkan pada waktu malam.

Penyusuan pada waktu malam akan mengambil kesempatan daripada perubahan semula jadi ini untuk membantu memastikan bekalan susu anda stabil.

Sebab 5 : Penyusuan pada waktu malam diperlukan untuk Lactational Amenorrhea (LAM)

LAM adalah salah satu metod perancang keluarga secara semulajadi. Ia juga adalah satu bentuk kawalan kelahiran yang adalah 98 % berkesan selagi ia digunakan dengan betul.

Jika bayi anda kurang daripada 6 bulan, haid anda masih belum ada lagi,dan bayi anda sedang menerima apa-apa selain susu ibu ( siang dan malam).

Anda boleh gunakan kaedah LAM ini sebagai kawalan kelahiran. Para penyelidik beranggapan bahawa prolaktin dan penyusuan waktu malam mungkin menjadi dua faktor untuk kembalikan haid dalam penyusuan ibu.

Sesetengah ibu mendapati kitaran haid mereka kembali apabila mereka berhenti (atau mengurangkan ) penyusuan pada waktu malam.

Walau bagaimanapun , seperti kebanyakan kaedah ianya kadang-kadang tidak tepat. Jadi, jika anda benar-benar cuba untuk mengelakkan kehamilan, anda boleh gunakan kaedah perancang kehamilan yang lain.

Sebab 6: Penyusuan adalah selamat dari SIDS (Sudden Infant Death Syndrome)

Mungkin salah satu sebab yang paling penting untuk menyusukan anak pada waktu malam adalah pengurangan risiko , kematian bayi yang tidak dapat dijelaskan secara tiba-tiba. Ia mungkin sesuatu yang sukar untuk kita dengar tapi penting untuk kita tahu.

Analisa keputusan lapan belas kajian telah menunjukkan bahawa risiko kematian bayi secara mengejut dan tidak dijangka semakin berkurangan-sekurang-kurangnya 50% – bagi ibu yang menyusu secara eksklusif dan untuk tempoh yang lebih lama penyusuan susu ibu.

Penemuan menyebabkan SIDS dan Kanak-kanak menambah , ‘ menyusu jika anda boleh, ‘ ke dalam garis panduan perlindungan SIDS. Dari laman web mereka: ” Menurut kajian, menyusukan bayi kurang untuk bayi mati secara tiba-tiba atau tidak disangka-sangka .”

Penyelidik tidur percaya bahawa arousals bayi adalah merupakan mekanisma penting untuk terus hidup, dan arousals ini adalah lebih kerap untuk bayi yang disusukan.

Sebab 7 : Ibu yang susukan baby sebenarnya dapat tidur lebih lama

 

Dalam kajian mereka tentang perasaan ibu dan kemurungan selepas bersalin, Kendall- Tackett dan rakan-rakan mendapati bahawa ibu-ibu menyusukan dilaporkan lebih banyak tidur daripada kaum ibu yang memberi susu formula atau memberi makan campuran.

Kajian lain mendapati bahawa, secara purata, ibu yang menyusukan anaknya mendapat 40-45 minit lebih tidur pada waktu malam, walaupun tidur mereka masih berpecah-belah. Walaupun ini mungkin tidak kelihatan seperti banyak, ia membuat perbezaan besar ketika berhadapan dengan kurang tidur.

Bayi perlu makan pada waktu malam dan tidur anda akan terganggu tanpa mengira waktu.Jika anda menyusukan formula , anda perlu untuk bangun dan menyediakan botol.

Jika anda menyusu badan , anda boleh membawa bayi ke dalam tempat tidur dan lena masa penyusuan (ikut garis panduan untuk co-sleeping selamat).Tidur sepanjang malam merupakan satu pencapaian pembangunan yang tidak berkaitan dengan penyusuan susu ibu.

Selamat menikmati setiap momen menyusukan anak^^,

 

Salam Sayang,

Ummu ‘Ayyash | Zulaikha Ali (ID 1075383)
 018-3164133
 sakieenah@yahoo.com
Pengedar Shaklee Kawasan Muar
 Luar dari kawasan MUAR, boleh gunakan perkhidmatan POS LAJU/GDEX untuk penghantaran

Ibu kepada 3 superheroes, work happily at home mom. Memilih Shaklee sebagai lifetime bussiness dalam mencapai financial dan time freedom. Bekas pendidik, merupakan editor Kelab Ibu Ohsem dan founder at Official FB Page Ummu Ayyash Dot Com.

Leave A Reply

CommentLuv badge