Bila Anak Susah Nak Makan Dan Mudah Sakit

1

Bila anak susah nak makan, mak-mak mesti susah hati dan pening kepala nak bagi anak tambah selera. Macam-macam resepi keluar, buat itu tak mau. Buat ini tak jalan. End up sampai mak pun surrender taktau nak bagi apa. Bila berat badan anak kurang, imun badan anak pun makin merosot dan mudah sakit.

Especially bila hantar anak kat nursery, pengasuh, taska dan tadika, anak kita la paling mudah nak berjangkit demam batuk selsema dengan kawan-kawan dia banding budak lain. Pening kejap mak sebab nak kena ambil mc untuk bawa anak ke klinik, bukan sebab mak berat hati nak mc.. namun adakala bos tak memahami >.<

anak susah makan

Pengalaman KakZue sendiri.

Dulu masa bekerja, memang anak hantar pengasuh. Anak pulak susah sangat nak makan.. kadang pening taktau nak bagi apa dah, mujurla anak suka makan roti. memang hari-hari roti je. Lega dah sikit. Tapi bila fikirkan zat dan vitamin apa yang anak dapat dari roti untuk tumbesaran dia? Datang balik susah hati tu…

Satu hari, KakZue dapat satu video ni.. meh nak share pulak kat mak-mak semua. Kisah 2 orang mak yang duk susah hati sebab anak susah nak makan dan mudah sangat sakit. Tengok apa mak-mak ni buat nak atasi masalah anak susah nak makan ni.

Apa yang KakZue buat sama macam 2 mak hebat ni buat.

Alhamdulillah lepas 2-3 bulan konsistenkan bagi anak suplemen ni, nampak selera anak makin bertambah.. dah ada pilihan makanan lain, dan nampak imun badan dia lebih kuat. Susah nak demam dan jarang sakit Alhamdulillah. Lagipun anak sulung ni memang breastfeeding sampai 2 tahun, dapatlah khasiat vitamin yang ummi dia makan juga 🙂

Mak-mak tahu tak yang anak-anak kita ni sebenarnya perlukan 5 nutrisi penting untuk pastikan tumbesaran mereka berlaku dengan pesat dan baik.

  • KALSIUM – Nak dapatkan otot, tulang dan gigi yang kuat perlukan kalsium yang cukup dalam badan. Kalsium juga boleh bantu hasilkan tenaga, kuatkan jantung dan elakkan anak daripada terkena risiko darah tinggi.
  • MAGNESIUM – Pengambilan magnesium yang cukup dapat membantu perbaiki kemampuan jantung, kekalkan sistem imunisasi tubuh, tingkatkan penghasilan tenaga dan bina tulang yang sihat.
  • SERAT – Makanan berserat sangat baik untuk elakkan anak daripada terkena masalah sembelit yang teruk.  Serat juga membantu elak daripada serangan jantung, masalah kolestrol dan pastikan berat badan anak sentiasa berada dalam lingkungan yang sepatutnya.
  • VITAMIN D – Baik untuk sistem imunisasi tubuh badan dan bantu tingkatkan kekuatan tulang anak.
  • VITAMIN E – Bantu elakkan seranagan radikal bebas, bina sistem imunisasi dan kekalkan metabolisme.

Mak-mak tau? Semua nutrisi ni ada terkandung dalam Mealshakes Shaklee yang KakZue amalkan untuk anak, sama macam kisah 2 mak hebat kat dalam video tu 🙂

10 Nutrisi Yang Terkandung Dalam Mealshakes Shaklee

ubat sembelit anak

1. Karbohidrat 
Mealshake membekalkan karbohidrat yang mempunyai Indeks Glisemik yang rendah. Karbohidrat dari Mealshake ditukarkan kepada tenaga secara perlahan-lahan dan ini akan membekalkan tenaga sepanjang hari untuk Si Manja kekal aktif

2. Protein
Dilengkapi dengan 9 asid amino yang penting untuk pertunbuhan dan pembaikan tisu badan

3. Vitamin A, C, E
Kaya dengan antioksidan yang megekalkan kesihatan kulit dan membaiki sel-sel badan serta melindungi sel daripada dirosakkan oleh radikal-radikal bebas

4. Serat
Membantu penghadaman dan mengelakkan sembelit

5. Vitamin-Vitamin B
Meningkatkan fokus dan perhatian dan memelihara kesihatan saraf
6. Sodium & Magnesium
Membantu memlihara keseimbangn air dalam badan, mengurangkan rasa letih

7. Vitamin C
Untuk kesihatan gigi. gusi dan kulit serta menentang infeksi kuman

8. Vitamin A
Vitamin A diperlukan untuk kesihatan epitelium (lapisan sel luar) kornea dan konjuntiva (membran mukus lembut yang menutupi bahagian depan dan dalam kelopak mata).

9. Kalsium & Vitamin D
Kalsium penting untuk kesihatan dan pembentukan tulang anak-anak. Vitamin  pula penting untuk membantu penyerapan kalisum yang optimum
10. Zat Besi(Iron) & B12
Penting untuk pembinaan sel darah merah

Apa Kata Mak-Mak?

 anak sembelit
atasi anak sembelit
cara-atasi-sembelit
atasi-sembelit

Namun apa yang KakZue nak ingatkan, suplemen ni makanan tambahan je tau. Walaupun anak susah makan, namun anak-anak still kena makan ikut diet dan keperluan yang betul dan secukupnya. Ambil suplemen ni sebab nak topup Kekurangan dalam makanan yang anak kita makan.

Namun bila KakZue sendiri nampak Shaklee effect pada anak, KakZue tak ragu-ragu dah nak konsistenkan anak dengan Mealshakes ni. Siap tambah sekali minyak ikan brand Shaklee ni, terjamin quality 🙂

vitamin anak

Kalau mak-mak ada masalah sama macam anak KakZue ni, KakZue berbesar hati nak bantu sama-sama selesaikan masalah tu sebab KakZue faham macam mana rasa hati seorang mak bila anak tak sihat dan susah nak makan.

Nak ikhtiar dan dibantu, terus je whatsapp KakZue ditalian 018-3164133 untuk sembang panjang. InshaAllah kita ikhtiar yang terbaik na. Tapi kalau rasa terdesak nak cepat terus je buat order online kat SINI dan nanti contact KakZue untuk dapatkan consult dan cara pengambilan yang betul.

Anak sihat Ibu gembira ^^.

 

Ummu Ayyash | Zulaikha Ali (SID 1075383)

FB : Zulaikha Ali

FB PAGE : UmmuAyyashDotCom

018-3164133

sakieenah@yahoo.com

Pengedar Shaklee Kawasan Muar

Luar dari kawasan Muar boleh gunakan perkhidmatan POSLAJU/GDEX/CITYLINK untuk penghantaran ke seluruh Malaysia, Brunei dan Singapore.

Ibu kepada 3 superheroes, work happily at home mom. Memilih Shaklee sebagai lifetime bussiness dalam mencapai financial dan time freedom. Bekas pendidik, merupakan editor Kelab Ibu Ohsem dan founder at Official FB Page Ummu Ayyash Dot Com.

Discussion1 Comment

Leave A Reply

CommentLuv badge