Bila Ibu Memilih Untuk Menjadi Bahagia

0

Pernah sampai satu tahap rasa stress dengan diri sendiri sebab asyik mudah marah dengan anak-anak.

Sikit-sikit nak marah.

Benda kecil pun nak marah.

Dan satu hari..

Saya decide.

Berazam baru.

Saya nak berhenti marah anak tak tentu pasal.

Berhenti jerit-jerit pada anak.

Berhenti moody tak tentu pasal.

Saya tahu saya perlu berubah.

Nak bina emosi anak, saya perlu betulkan emosi saya terlebih dahulu.

Yet, saya tak tahu mana silap.

Saya semakin tak tentu arah.

Bangun pagi dengan jiwa kosong.

Letih emosi dan fizikal.

Langsung tak eksaited nak mulakan hari yang baru.

Tapi…

Saya tetap buat satu keputusan.

SAYA NAK BERUBAH.

 

tip-jadi-ibu-bahagia

 

“I will find a way to be happy.”

“I will have a fantastic day with my kids.”

“I will not yell, I will laugh.”

“I will slow down and enjoy my children.”

THIS WILL BE A WONDERFUL DAY.

๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜

——————–

Lepas ambil secawan protein untuk sarapan, saya sediakan minda dan emosi untuk mulakan hari yang powerful.

And you know what?

Semuanya bertukar sekelip mata jadi smooth, hepi dan sangat indah. Whats a miracle๐Ÿ˜

Jiwa saya rasa lebih bahagia, gembira dan lebih tenang dari sebelum ni.

 

BIG CHANGES

 

Nampak perubahan besar yang berlaku.

Anak-anak lebih ceria.

Mudah dengar kata.

Mudah diuruskan.

Suami pula makin banyak membantu.

Rajin melayan anak-anak.

Senyum tak lekang dari bibir.

And its all start with me.

ME.

SAYALAH.

Orang yang buat keputusan dan memilih untuk menjadi si bahagia.

Perkara ni sangat mengetuk hati saya yang..selaku ibu, saya umpama barometerย untuk keluarga.

Panas saya, ‘demam’lah keluarga.

Sejuk saya, ‘ceria’lah mereka.

Tiapkali saya marah, stress, baran, mereka juga boleh merasainya.

Namun bila hati saya temui inner peace, dan saya jadi lebih bahagia.. anak-anak turut menjadi anak-anak yang ceria, aktif, dan more playful…. suami pun lebih tenang dan gembira๐Ÿ˜„

 

Ada ketika terlalu sukar untuk tersenyum.

Hidup adakala boleh jadi sangat meletihkan emosi dan fikiran.

So tough.

But, how i decide to tackle the day is up to me.

Saya boleh pilih macam mana untuk saya go through the day.

Dan semua pilihan yang kita buat…

Bukan hanya pilihan untuk diri kita sendiri. Tapi pilihan untuk KELUARGA.

Benarlah.

If mama ain’t happy, ain’t nobody happy!

Move On!

 

 

Happy Mom Happy Family,

UmmuAyyash

 

[wysija_form id=”1″]

Ibu kepada 3 superheroes, work happily at home mom. Memilih Shaklee sebagai lifetime bussiness dalam mencapai financial dan time freedom. Bekas pendidik, merupakan editor Kelab Ibu Ohsem dan founder at Official FB Page Ummu Ayyash Dot Com.

Leave A Reply

CommentLuv badge