Penat Jadi Surirumah, Ini 3 Tips Untuk Surirumah Atasi Stress Dan Depression

0

Saya pernah bersembang dengan kakak ipar isu surirumah dan depression ni. Disebabkan kami sama-sama surirumah yang buat bisnes dari rumah, jadi senanglah kami nak faham ‘the struggle as work at home mom’ ni..

Ada seorang doktor pernah sebut pada kakak ipar, mostly patient yang depression, stress dan ada darah tinggi ni dari kalangan surirumah. Kebanyakan tau, bukan semua..

Bayangkan kalau terperap dirumah je 24/7 melayan ragam anak, tantrum anak, urus kerja rumah yang tak pernah habis, suami tak membantu.. isteri nak makan nak solat nak urus diri pun tak sempat…

Apatah lagi nak dapat me time kan. Memang depression jadinya…jadi 3 tips nak elak dari over stress dan kemurungan, surirumah mesti cuba buat 3 benda ni.

Penat Jadi Surirumah, Ini 3 Tips Untuk Surirumah Atasi Stress Dan Depression

Saban hari, banyak muncul di media sosial berita kurang enak didengar tentang kes surirumah yang depression dan kemurungan sehingga melakukan perkara diluar kawalan.

Betapa kita pernah digemparkan dengan kejadian kelar 3 orang anak, kelar anak sehingga mati, bunuh diri dan sebagainya petanda emosi yang tak tertanggung lagi dan menatijahkan perbuatan buruk tanpa sedar..

Isu stress dan depression dikalangan surirumah bukan isu yang boleh dipandang ringan. Ianya perlu hadir bersama penyelesaian..dan semoga perkongsian ini boleh membantu sedikit sebanyak wanita diluar sana yang mengalami masalah tekanan melampau.

1# Cari kawan untuk mendengar dan cari waktu untuk bersosial

Kadang-kadang bila setiap hari menghadap benda yang sama – anak meragam, tantrum, menangis all the time, stress tu susah nak dibendung lagi.

Cepat-cepat cari kawan yang kita boleh share, lagi bagus kalau sekapal dengan kita supaya sama-sama boleh support dan nasihatkan yang terbaik.

Dan..kalau anda ibu-ibu yang membaca posting ini juga alami masalah yang sama, namun tiada tempat meluah perasaan, boleh hubungi ummuayyash untuk kita berbicara.

2# Buat benda baru/cari sesuatu jadikan hobi

Bila kita ada hobi, buat benda yang kita suka, benda-benda tu boleh jadi satu terapi untuk diri kita..dan juga boleh jadi satu cara kita melepaskan segala tekanan dan bebanan emosi didalam dada.

Oleh itu penting untuk surirumah khususnya, carilah masa juga untuk buat physicals activity untuk diri sendiri supaya boleh released stress bak kata orang.. senaman akan buat badan kita feel better.

3# Cukupkan keperluan nutrisi badan

Antara sebab kita mudah stress, mudah sentap, mudah emosi, mudah tersinggung adalah..sebab badan kita tak cukup keperluan nutrisi yang boleh kawal semua perasaan tu.

Contohnya,

1) Kalsium

Hah, jangan kata sebab sakit tulang kejang-kejang je makan kalsium ni. Kalsium ni sebenarnya penting untuk elakkan tekanan, depression, down.

Menjadi surirumah, Ostematrix tu sangat membantu atasi stress, jangan tunggu sakit-sakit kaki lenguh badan baru nak makan. Asyik moody je, amalkanlah ostematrix.

2) Asid Folik

ASid Folik bukan penting untuk nak pregnant dan yang pregnant je. Tapi bila badan kita kurang asid folik boleh sebabkan kita mudah down & sambungan sel-sel otak terganggu.

Nak belajar pun susah, baca pun tak faham, kena tegur sikit sentap, sikit-sikit nak stress. Jangan tinggal B Complex tu ye..

3) Zat Besi

Kurang zat besi bukan je berisiko anemia, tapi juga penat entah buat apa, down dan takde mood. Amalkanlah Vitalea ye..

4) Omega-3

Kita semua dah tahu kan omega 3 sangat baik untuk otak dan untuk kurus. Kalau rasa dah cukup bijak dan dah cukup kurus pun janganlah tinggalkan Omega Guard.

Omega 3 ni sebenarnya sangat penting untuk regulate mood kita. Jap OK jap tak OK, jap nak jap taknak… konsisten je omegaguard ye

5) Vitamin C

Dah cantik pun amalkanlah vitamin C, sebab mengikut kajian, kekurangan vitamin C menyebabkan kita sedih entah apa-apa. Nak happy sokmo, jangan tinggal Vita-C.

6) Asid Amino

Asid-asid amino secara amnya meningkatkan level serotonin, yakni neurotransmitter dalam otak yang memainkan peranan dalam meningkat mood, mudah belajar…

Dalam ESP ada 9 asid amino yang badan kita perlukan tapi tak boleh dihasilkan badan. So jangan skip ESP kalau nak kekal bertenaga dan jaga mood ye.

Saya ada satu cara mudah nak dapatkan tiga benda ni sekaligus dalam satu masa – sebab saya dah dapat pun…

Guess what?

U know lah kaannnnnnn……

 

Seriuos belum tahu?

 

Whatsapp ai lah ye..

 

**semoga ibu-ibu semua terus diberi kekuatan luarbiasa💪🏽

 

UmmuAyyash
Surirumah Berprofail Tinggi

Ibu kepada 3 superheroes, work happily at home mom. Memilih Shaklee sebagai lifetime bussiness dalam mencapai financial dan time freedom. Bekas pendidik, merupakan editor Kelab Ibu Ohsem dan founder at Official FB Page Ummu Ayyash Dot Com.

Leave A Reply

CommentLuv badge