Cara Pantas Pulihkan Wajah Dari Serangan Jerawat

2

Jerawat memang salah satu perkara yang sangat merimaskan terutama bagi golongan wanita. Kalau ada jerawat kat muka tu sebolehnya rasa nak sorokkan je, tak suka nak hadap orang bila muka penuh dengan jerawat. Stresssss….

Meskipun ada banyak cara untuk atasi masalah jerawat, pasti lebih gembira kalau kita dapat pulihkan masalah jerawat dari akar umbinya kan? Bukan sekadar cantik di kulit wajah, namun sihat juga dari dalam.

Ikuti perkongsian Puan Yaya atasi masalah serangan jerawat di muka.

Cara Pantas Pulihkan Wajah Dari Serangan Jerawat

Assalamualaikum.. Saya yaya. Saya nak kongsikan testimoni saya sendiri tentang masalah jerawat yang telah ‘menyerang’ saya tahun lepas. Dan saya bersyukur sangat² sebab shaklee banyak sangat membantu memulihkan dengan cepat.

Sebelum tu nak bagi tahu, kulit saya memang tak ada masalah jerawat ni. pernah jerawat dulu pun masa sekolah. itu pun tak berapa teruk sangat.

Masa bulan jun 2017 kulit saya dah menampakkan jerawat² pasir. Silapnya bila saya pakai nutriwhite tanpa toner. saya hanya pakai pencuci, makeup remover dan nightcream je. baru saya tahu betapa pentingnya toner ni. memang best sangat pakai nutriwhite ni. memang dia bersihkan sampai kedalam pori tau.

Tapi sebab bila dah cuci tak ‘tutup’ dengan toner so kulit tu macam terdedah dengan bakteria. Ni bukan sebab nutriwhite tau tapi sebab lepas habis saya pakai nutriwhite. Masa pakai nutriwhite tu hanya keluar jerawat pasir tapi mati balik dah jerawat tu. masih ok lagi.

Lepas tu saya dah gabra sebab nutriwhite habis. Silap saya lagi, patut saya top up la lagi nutriwhite kan..tapi tak, tergoda pulak nak pi pakai pulak produk lain. (menyesal sangat² 😔) .

Baru pakai 2 hari kulit jadi bertambah teruk, mula tumbuh jerawat banyak. satu ni pun tak reda lagi dah keluar yang lain. Terus buang. ( ni la akibatnya kan. padan muka sendiri! ) aduhaii.. betapa menyesalnya daku.

Kulit makin teruk, masa tu dah masuk puasa dah. Kena pulak batuk yang kronik. sampai sesak nafas. muscle bengkak. Rusuk sakit ya amat. Tak boleh tarik nafas dalam². Memang teruk sangat masa tu.

Bayangkan nak raya masa tu, memang takde mood raya la jawabnya. Rasa tak nak keluar rumah jumpa orang. Nak bagi suami tengok muka ni pun rasa malu. Memang jiwa merudum masa tu. down sangat².

Start muka jerawat tu saya makan Vitamin C, Gla complex, Alfalfa pun ada makan juga masa tu kalau tak silap, Garlic pun saya makan. Siap up dose lagi. sebab antibiotik semulajadi kan, Esp pun saya minum.

Masa nak raya tu saya tambah lagi Vivix. Sebab batuk pula tu kan. Jadi saya memang ikhtiar dengan shaklee je.

Alhamdulillah sangat², kulit dah mula berubah. dari jerawat nanah tu dah terus mati. jadi parut² merah. Masa ni saya amal pakai masker buat sendiri dari bahan² alami ni. Letak vivix juga buat masker dan ada juga letak bawang putih ( letak kat jerawat tu )

Bayangkan dari kulit yang teruk tu tak sampai beberapa bulan je saya dah pulih. hanya dengan makan vitamin shaklee. tak pakai yang lain, tak makan benda lain pun.

Bulan November 2017 tu dah licin dah kulit. Tinggal parut hitam je. Cepat kan. Padahal teruk tau. Satu muka kena tapi pulih dah. Memang vitamin² tu sangat² membantu. serius!

Tapi masa tu tak terfikir nak ambil gambar, hanya ambil bila dah reda sikit je. Boleh tengok gambar ni, ni kira dah ok sikit kalau tak lagi teruk muka. jerawat besar² dan bernanah. ada yang jerawat batu juga.

Oh ya! batuk pun dah ok. Lepas minum vivix tu, memang ok sangat lepas tu. Bila bangun pagi selalu batuk² dulu tapi masa tu perasan bangun pagi relax je. Suami pun perasan juga batuk dah banyak kurang. Kalau tak silap yang batuk ni tak habis lagi sebotol vivix tu ok dah.

Cuma tang jerawat je amik masa sikit beberapa bulan macam tu. Nak pulih balik dari dalam. Kita tak nak baik luaran je kan…so memang start tu takut nak pakai skincare sebarangan. Hanya pakai produk shaklee saja. lagi bertambah percaya dan yakin la kan dengan shaklee ni.

Sekarang, dah licin. Parut pun dah hilang. Kalau keluar jerawat tu, memang saya tak akan picit la..biarkan je. Tapi kadang² tu die keluar sekejap pastu hilang balik. haha..macam malu² nak keluar gituu.. Nak beli balik nutriwhite dah takde stok. sedihnya.. kena la tunggu youth.

Ni dah masuk skincare Youth. Terus grab full set. Kulit memang bertambah² elok. sangat² suka. hihi. nampak banyak perubahan. pori mengecil. kulit lembut. dulu ada garis kat bawah mata ni. sekarang ni takde dah.. memang banyak sangatlah perubahan.

Mungkin sebab saya tambah lagi dengan makan Set Cantik shaklee kan. keperluan nutrisi tu dibekalkan dari dalam juga.

Konklusinya, saya memang dah yakin dengan produk shaklee ni. banyak membantu. kalau orang nak tanya pasal set jerawat shaklee ni memang saya lagi terror la kan..haha sebab dah pernah kena dah dah pulih dengan shaklee. lagi confident nak cerita kat orang. Dan orang tengok kita pun orang percaya.

Alhamdulillah..syukur sangat².

Cara atasi jerawat

Ibu kepada 3 superheroes, work happily at home mom. Memilih Shaklee sebagai lifetime bussiness dalam mencapai financial dan time freedom. Bekas pendidik, merupakan editor Kelab Ibu Ohsem dan founder at Official FB Page Ummu Ayyash Dot Com.

Discussion2 Comments

Leave A Reply

CommentLuv badge