Cegah 3 Bahan Perasa Tambahan Makanan Ini Sekiranya Anda Menghidap Gout.

2

Pesakit gout sangat sensitif terhadap makanan yang tinggi kandungan purines yang boleh menyebabkan ia semakin teruk. Apabila anda berada di luar untuk memilih makanan, anda boleh elakkan makanan yang tinggi kandungan purine seperti organ-organ daging, makanan laut, dan alkohol.

Namun ramai yang terlepas pandang bahawa bahan perasa tambahan didalam makanan pun dapat akibatkan gout anda semakin teruk. Ditambah pula bahan tambahan dalam makanan ni sukar untuk dilihat dan dikenalpasti.

Berita baiknya adalah bahan pengawet makanan ni kebanyakannya ditambah dalam makanan yang dibungkus dan diproses.Jadi,dengan mengamalkan pemakanan secara sihat dan memilih makanan yang segar akan mengelakkan risiko ‘termakan’ bahan tambahan makanan itu tadi.

Ia mungkin hampir mustahil(walaupun sebenarnya tak mustahilpun) bagi kita untuk mengelakkan makanan diproses sepenuhnya,maka saya sertakan disini bahan perasa tambahan makanan yang perlu anda perhatikan :

 

 

elak makan pesakit gout

1# Monosodium Glutamate — MSG

Monsodium Glutamat – MSG (E621) digunakan dalam industri makanan sebagai penambah perisa dengan rasa umami yang  hebat — penuh daging, rasa makanan yang enak. MSG boleh menyebabkan sakit kepala migrain dan juga boleh menyebabkan cirit-birit.

Ramai orang tersilap bahawa perasa tambahan seperti MSG hanya dalam makanan Cina, dan selagi mereka mengelakkan makanan Cina, mereka selamat. Sama sekali tidak benar! Walau bagaimanapun, MSG digunakan dalam banyak makanan seperti sup Campbell, kuah dan sos.

 

[ Baca : 8 Kesan Sampingan Pengambilan Ubat Gout Untuk Jangka Masa Panjang ]

 

Antara makanan yang biasa mengandungi MSG :

Makanan segera, mi segera, sup dalam tin, kuah, kuah salad, sos pasta, daging dilapisi tepung roti.

 

2# Disodium guanylate — GMP

Disodium guanylate – GMP (E627) biasanya ada bersama dengan MSG. Ia biasanya diperolehi daripada ikan kering atau rumpai laut dan digunakan sebagai penambah perisa seperti MSG.

Pengambilan guanylates harus dielakkan oleh penghidap gout kerana ia dimetabolismakan ke dalam purines. Anda juga mungkin mendapati bahawa ia dilabelkan sebagai monophosphate guanosine, kalsium guanylate, asid Guanylic Kumpulan E626, dipotassium guanylate dan kalium guanylate.

Makanan yang mengandungi disodium guanylate adalah :

Produk pasta, sayur-sayuran diproses, produk tenusu, buah-buahan yang diproses, gula-gula, bijirin sarapan, daging diproses atau ayam, ikan, produk telur, perasa, minuman beralkohol, tenaga atau sukan minuman, sup dan sos.

3# Disodium inosinate — IMP

Disodium inosinate – IMP (E631) adalah satu lagi penambah perisa yang digunakan bersama-sama dengan guanylate dan MSG ditambah kepada makanan untuk menyediakan rasa umami. Ia adalah purin yang berasal dari daging dan ikan. Gabungan MSG, Guanlyate dan inosinate dikenali sebagai disodium 5′-ribonucleotides (E635).

 

[ Baca : 6 Jenis Minuman Pesakit Gout Perlu Elakkan ]

 

TUNGGU ! BANYAK LAGI

Anda mungkin terfikir bahawa dengan mengelakkan makanan yang mengandungi ketiga-tiga perasa tambahan MSG, GMP dan IMP akan menyelamatkan anda daripada diserang gout. Fikir sekali lagi!

Selama bertahun-tahun syarikat makanan telah membangunkan nama-nama baru seperti Autolyzed Plant Protein, Yis Autolyzed, Kalsium kaseinat, Glutamat, Protein Plant terhidrolisis (HPP), Protein sayuran larut air(HVP), Maltodextrin, Monopotassium Glutamat, Sodium kaseinat, yis makanan atau nutrien, Ekstrak Yis untuk menyamar bentuk sebenar mereka daripada pengguna biasa.

Jadi amalkan pengambilan makanan segar dan elakkan makanan proses untuk kesihatan terbaik anda walaupun anda bukan penghidap gout!

[ Baca : 9 Peringkat Perkembangan Gout Yang Anda Tak Tahu]

 

gout vivix

 

Sudah tiba masanya anda buat pelaburan demi kesihatan anda.

Alternatif semulajadi dan berkesan,tanpa perlu risau kesan sampingan.

Hati saya pila bila teringat sahabat suami yang meninggal dunia akibat gout yang tak sempat saya bantu.

Saya tak mahu anda merasai perkara yang sama. KEhilangan sangat menyakitkan.

Ikhtiarlah. Hanya ikhtiar kerja kita selaku hamba. Seleihnya serahkan saja pada Dia di atas sana.

Ya, jika anda mahu.

Pelaburan untuk sebotol hanya RM 475 sahaja. Sangat berbaloi.

Namun saya lebih suka jika dapat bantu anda berjimat dengan pengambilan 2 botol sekaligus dengan harga RM 805.60, secara tak langsung anda akan dapat KEAHLIAN PERCUMA, PENGHANTARAN PERCUMA dan BONUS CASH BULAN HADAPAN.

Kenapa perlu dapatkan dari saya?

Ya, saya akan bantu anda cara pengambilan yang betul dan berkesan, juga tip dan consult secara percuma dan berpanjangan. Hanya untuk anda.

Anda boleh dapatkan  secara terus di SINI atau capai hp anda dan terus hubungi saya di talian 018-3164133 dan ceritakan masalah anda. Saya bantu anda menikmati kesihatan yang lebih sempurna dengan izin Allah!

 

ORDER ONLINE DI SINI

Anda sedang mencari rawatan semulajadi DIABETES yang lebih berkesan?

Salam Sayang,

Ummu ‘Ayyash | Zulaikha Ali (ID 1075383)

 018-3164133
 sakieenah@yahoo.com
Pengedar Shaklee Kawasan Muar
 Luar dari kawasan MUAR, boleh gunakan perkhidmatan POS LAJU/GDEX untuk penghantaran

 

Ibu kepada 3 superheroes, work happily at home mom. Memilih Shaklee sebagai lifetime bussiness dalam mencapai financial dan time freedom. Bekas pendidik, merupakan editor Kelab Ibu Ohsem dan founder at Official FB Page Ummu Ayyash Dot Com.

Discussion2 Comments

Leave A Reply

CommentLuv badge