Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Ini 10 Sebab Kenapa Badan Kita Sangat Perlukan Suplemen, Mesti Baca

0

Mungkin ada yang pernah baca atau dengar tentang beliau, atau pernah baca buku beliau.

Beliau adalah Dr Ray Strand, seorang doktor lulusan University of Colorado Medical School, & practice medicine selama berbelas tahun.

Seperti doktor lain, Dr Strand juga TAK PERCAYA pada suplemen. Bagi beliau :

  • makan makanan seimbang dah cukup
  • suplemen tak memberi apa2 kebaikan pun
  • hat beli suplemen ni membazir duit je
  • hat jual suplemen semuanya mata duitan
  • Suplemen biasanya dijual secara MLM, nampak sangat nak duit je

Dan bagi beliau, kalau bab kesihatan ni jangan tanya orang lain, doktor je yang tahu, pakar & layak cakap pasal kesihatan.

Hinggalah isteri dia sakit.

Sejak isteri dia sakit, mereka cari macam2 ubat untuk legakan sakit isterinya. Isteri dia kena fibromyalgia. Org yang sakit fibromyalgia ni rasa sakit di seluruh tubuh.

Macam2 ubat, macam2 pakar dia bawa jumpa isteri dia.

Sampailah ada sorang kawan diorang contact cerita pasal suplemen. Dia ni kan memang anti. Tapi sebab dah taktau apa nak buat, dia ckp kat wife dia “OK la awak try la.. lagipun nothing to lose pun”.

3 hari lepas makan suplemen tu, wife dia nampak OK. 3 bulan lepas tu, wife dia tak mengadu sakit dah.

Dr Strand jadi pelik. Apehal ni? Takkan sebab suplemen? Nehi2. Dah macam2 pakar yang ubati bini aku, takkan dengan makan suplemen dia boleh sihat? Gila lah penipu. Mesti ada benda tak elok dalam suplemen ni.

Tapi sebab wife dia sihat, dia bagi la wife dia teruskan..

Tapi dia tak puas hati. Dia buat ‘clinical trials’ sendiri. Dia dapatkan consent pesakit2 fibromyalgia dia, dan dia test beberapa orang dengan suplemen.

4-5 bulan lepas tu pesakit2 tu datang ucap terima kasih kat dia sebab ‘giving my life back’.

Sejak tu Dr Strand sedar, dia sebenarnya bukan ‘healthcare expert’ sebaliknya ‘disease care expert’. Banyak benda dia taktau rupanya.

So dia tukar practice dia kepada ‘Nutritional Medicine’.

Dr-Ray-Strand-kenapa-perlukan-suplemen

Korang boleh Google pasal Dr Ray Strand atau baca buku2 dia. Antaranya Bio Nutrition, What Your Doctor Doesn’t Know about Nutritional Medicine May Be Killing You, Death by Prescription, etc.

So..kenapa badan kita perlukan SUPLEMEN ni?

10 Sebab Kenapa Kita Perlukan Suplements.

1. Makanan yang kita makan harini tidak sama nilai nutrisi macam 30 tahun dulu. Pelbagai kajian dibuat terhadap tanaman & resultnya mendapati nutrition loss dalam makanan kita especially sayuran.

A landmark study on the topic by Donald Davis and his team of researchers from the University of Texas (UT) at Austin’s Department of Chemistry and Biochemistry was published in December 2004 in the Journal of the American College of Nutrition. They studied U.S. Department of Agriculture nutritional data from both 1950 and 1999 for 43 different vegetables and fruits, finding “reliable declines” in the amount of protein, calcium, phosphorus, iron, riboflavin (vitamin B2) and vitamin C over the past half century. Davis and his colleagues chalk up this declining nutritional content to the preponderance of agricultural practices designed to improve traits (size, growth rate, pest resistance) other than nutrition.

2. Makanan kita mengalami nutrition loss semasa proses penyimpanan dan penyediaan. Kebanyakan buah yang kita makan adalah yg diperam, bukan dipetik dr pokok semasa ia masak.. nilai nutrientnya dah tak sama. Proses memasak menyebabkan nutrition loss.

Steaming and boiling caused a 22 percent to 34 percent loss of vitamin C. Microwaved and pressure-cooked vegetables retained 90 percent of their vitamin C. The bottom line is that no one cooking or preparation method is superior for preserving 100 percent of the nutrients in a vegetable.

3. Supplements membekalkan antioksidan yang kita tak boleh dapat 100% daripada makanan harian.

4. Ia membantu untuk menstabilkan hormon.

5. Kebanyakan ubat-ubatan depleting nutrien penting dalam badan kita, supplement membantu untuk restore balance.

6. Supplement membantu tubuh kita menangani oxidative stress.

7. Tubuh kita menghasilkan lebih banyak radikal bebas hasil dari pencemaran dari segenap sudut, dan body kita tak mampu menampungnya lagi.

8. Suplement adalah cara natural untuk boost sistem imun kita, sekaligus mengelakkan kita dari sakit2.

9. Kehidupan kita hari ini yang sangat stress, stress menjadikan tubuh kita mengalami kehilangan vitamin dan mineral penting. Bila kita stress, kelenjar adrenal kita menghasilkan kortisol.

Kortisol ni penting untuk fungsi tubuh kita, tapi bila ia dihasilkan terlalu banyak, ia akan mendatangkan mudarat, misalnya menjadi mudah sentap, emosi tak terkawal, keletihan melampau dan sebagainya.

10. Jaga pemakanan, exercise & pengambilan suplemen adalah keperluan untuk kehidupan yang sihat dan positif.

So, supplements wisely.

Ada banyak jenama suplemen di luar sana, dari yang murah2 kepada yang mahal2.. pilihlah yang terbaik yang terbukti berkesan, back up by sciences & numerous studies, dan of course, support gaya hidup kita yang sihat – Shaklee.

BACA : SUPLEMEN ROSAKKAN BUAH PINGGANG?

Facebook Comments

I am a wife to a great husband. I am a proud mother to three adorable sons. I am a fulltime work at home mom. I am breastfeeding my 3 sons, and looking forward to breastfeed my next babies. I like to share my little experiences in parenting, breastfeeding, pregnancy because every journey is unique. Bundle of joys, Ayyash, Miqdad & Ubaidah.

Leave A Reply

CommentLuv badge