Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Kenapa Bayi Tidak Boleh Diberi Makan Sebelum 6 Bulan

0

Assalamualaikum.

Kebiasaan bagi orang-orang yang lebih tua melazimkan bayi sekecil sebulan umurnya agar diberi makanan berupa pisang lecek atau bijirin bayi. Walaupun sudah tertera pada label bijirin tersebut ‘hanya untuk 6 bulan ke atas sahaja’ tapi masih ramai yang mengamalkan pemberian bijirin lebih awal. Malah, ada yang mencampurkan bijirin tersebut di dalam botol susu agar mudah untuk diberikan kepada bayi.

WHO mencadangkan agar bayi diberi makan pada usia 6 bulan (tahun 2001), begitu juga dengan Jabatan Kesihatan United Kingdom, dan Polisi Penyusuan Susu Ibu Kebangsaan di bawah Kementerian Kesihatan Malaysia menggalakkan ibu menyusukan anaknya secara eksklusif (tanpa makanan lain, susu lain, mahupun air masak) selama 6 bulan.

Namun, masih ramai yang tidak mengikuti polisi dan recommendation di atas kerana beberapa sebab:

  • Anggapan bahawa bayi kelihatan bersedia untuk makan dari mulutnya yang suka mencicip-cicip.
  • Anggapan bahawa bayi lapar.
  • Anggapan bahawa perut bayi akan lebih kuat sekiranya diberi makan lebih awal.
  • Anggapan bahawa bayi akan lebih kenyang dan tidur lebih lena jika diberi makan.

Sayangnya anggapan di atas SALAH sama sekali.

Kenapa bayi tidak boleh diberi makan sebelum 6 bulan?

feed baby

1. Sistem penghadaman yang belum matang

Sistem penghadaman bayi di bawah 6 bulan masih terlalu muda dan belum bersedia untuk memecahkan kanji dan karbohidrat. Tubuh bayi masih belum menghasilkan enzim yang mencukupi untuk proses ini. Enzim amilase di dalam air liurnya belum cukup bagus untuk menjalankan proses pencernaan pertama.

Tubuh bayi masih belum dapat memproses lemak. Manakala buah pinggangnya masih belum bersedia untuk memproses protein yang tinggi dari sumber telur, daging dan susu lembu (Protein di dalam susu ibu adalah berbeza).

Tidakkah anda berasa kasihan dengan tubuh bayi semuda itu terpaksa bekerja keras untuk menerima zat2 makanan yang masih belum sesuai untuknya?

2. Masalah kesihatan jangka masa panjang

Pernahkah anda terjumpa seseorang dewasa yang kelihatan sihat, menjaga pemakanan, rajin bersenam, tiba2 jatuh sakit atau meninggal dunia akibat penyakit kronik, seperti sakit jantung, strok, kencing manis, buah pinggang dan sebagainya?

Menurut kajian yang dibuat oleh University of Buffalo, salah satu penyebab keadaan ini adalah akibat dari pemberian makanan terlalu awal.

Tidakkah anda menyayangi anak anda dan masa depannya?

3. Masalah dalam penyusuan

Bayi yang diberi makan terlalu awal, akan lebih kenyang dengan makanan. Ini akan mengganggu penyusuan ibu kerana mungkin bayi sudah tidak mahu menyusu lebih banyak.

Fikir-fikirkanlah tentang masa depan anak-anak kita. Ada sebabnya apabila satu riwayat diceritakan kepada kita bahawa Rasulullah SAW cuma memercikkan air pada pakaian yang terkena kencing bayi lak-laki di bawah usia 2 tahun yang hanya minum susu ibunya sahaja.

Ada mesej tersembunyi kenapa Rasulullah masih tinggal bersama Halimatussaadiah, ibu susuannya meskipun usia Baginda sudah melepasi 2 tahun.

Mengapa perlu menunggu enam bulan sebelum memberi makanan lain?

Lebih selamat bagi bayi jika anda menunggu sehingga usianya enam bulan sebelum memberinya makanan pejal. Setelah dia berumur enam bulan, anda dapat mengurangkan risiko bayi anda:

  • menerima jangkitan melalui makanan kerana sistem penghadamannya ketika ini lebih matang
  • mengalami reaksi alahan terhadap makanan kerana sistem pertahanan badannya (sistem imun) lebih kuat.

Bagaimanakah saya boleh tahu bahawa bayi saya sudah bersedia untuk mengambil makanan bayi?

Ketika usianya kira-kira enam bulan, dia akan menunjukkan beberapa tanda bahawa dia sudah bersedia untuk makan makanan pejal.

  • Dia kelihatan lapar walaupun selepas disusukan.
  • Pertambahan berat badannya jadi perlahan.
  • Dia mahu mengunyah dan gemar memasukkan mainan atau objek lain ke dalam mulutnya.
  • Dia kelihatan tertarik dengan apa yang anda makan dan mungkin cuba untuk mengambilnya dan memasukkannya ke dalam mulutnya sendiri.

Cuba lihat apa kata dan reaksi mereka yang telah melaluinya :

#RESPON 1

baby takleh makan sebelum 6 bulan

#RESPON 2

baby mula makan umur 6 bulan

#RESPON 3

kenapa baby tak boleh makan nestum sebelum 6 bulan

 

#RESPON 4

baby takleh makan sebelum 6 bulan

Sayangilah masa depan anak-anak kita. Jangan terlalu ghairah untuk melihat bayi kita ‘cepat besar’ dan memberinya sesuatu yang dia belum bersedia untuknya. Ikutlah saranan yang telah digariskan, sebagai satu usaha untuk memastikan anak-anak kita membesar dengan sihat dan terjaga kesihatannya.

Ibu-ibu yang menghadapi masalah penyusuan, boleh cuba dapatkan Set Menyusu Terbaik ni, beserta tips eksklusif daripada Ummu ‘Ayyash =)

Berusaha menjadi yang terbaik untuk suami dan anak-anak =)

Salam Sayang,

Ummu ‘Ayyash

Shaklee ID 1075383

sakieenah@yahoo.com

018-3164133

 

 

Facebook Comments

I am a wife to a great husband. I am a proud mother to three adorable sons. I am a fulltime work at home mom. I am breastfeeding my 3 sons, and looking forward to breastfeed my next babies. I like to share my little experiences in parenting, breastfeeding, pregnancy because every journey is unique. Bundle of joys, Ayyash, Miqdad & Ubaidah.

Leave A Reply

CommentLuv badge