Pengalaman Berpantang : Luka Cepat Sembuh,Bertenaga Dan Tiada Sembelit Walaupun Tanpa Jamu

0

Assalamualaikum

Pengalaman berpantangkan anak pertama penuh kelesuan dan tak bermaya sepanjang masa. Trauma kot sebab bersalin anak pertama siap kena gunting, kena jahit hidup-hidup tanpa bius dan demam masa hari ke 5 akibat bengkak susu. Lepas 3 minggu pun badan masih rasa tak kuat dan lemah longlai lagi. Menyusukan anak waktu malam memang toksah cakaplah, rasa letih teramat sangat sampai satu ketika menangis sorang-sorang sebab suami takde masa tu (bawa rombongan umrah).

Ditambah pula lebih seminggu tak dapat membuang air besar, sembelit dan sakitnya Tuhan je yang tahu. Menangis dalam tandas tahan sakit. Dengan anak prolonged jaundis akibat ambil jamu awal-awal lepas bersalin, nak bawa anak ke klinik pun tak dapat, tak larat sangat sebab rasa bisa dan sakit badan masih tak hilang sampailah habis berpantang pun masih lesu.

Pengalaman pertama bersalin agak tidak menyeronokkan.

Selera makan apatah lagi, hilang terus. Asyik rasa stress juga sebab baby kejap-kejap terjaga, tidur tak lena, badan memang tak berapa dapat rehat sangat.

Dua tahun lepas tu.

Sampai masa nak bersalinkan anak kedua, kali ni nekad. Taknak dah lesu memanjang waktu berpantang.

Taknak dah alami sembelit masa berpantang sampai menangis dalam bilik air.

Taknak dah orang tegur muka pucat macam tak cukup darah masa berpantang.

Dan yang penting taknak stress-stress, nak dapatkan masa berpantang paling indah dan bertenaga.

Masa berpantang anak pertama tak ambil endah sangatpun nak ambil set berpantang apa, mungkin disitulah silapnya. Langsung tak fikir keperluan nutrisi badan untuk pemulihan lepas bersalin. Sebab tak terbayang kena gunting, kena jahit, jalan slow-slow sebab sakit, keadaan lebih teruk daripada yang disangka.

Jadi berpantangkan anak kedua, sendiri buat pilihan dan kajian nak guna set berpantang yang mana. Dalam banyak-banyak produk yang ada kat luar sana, terjumpa satu set bersalin yang selamat diambil tanpa efek jaundis pada baby dan bagus untuk ibu menyusu.

 

set bersalin normal dan czer

Seperti yang ibu-ibu jangkakan bukan? =)

Memang set bersalin ini satu-satunya set yang dapat menawan kepercayaan hati ini untuk diambil semasa berpantang. Set Bersalin Shaklee yang selamat, semulajadi dan berkesan ini lengkap dengan :

  • Energizing Soy Protein (ESP) – 850g
  • Vitalea with Iron Formula – 120 biji
  • Sustained Released Vitamin C – 180 biji
  • Omegaguard – 90 biji
  • Ostematrix (Kalsium & Vitamin D) – 120 biji
  • Alfalfa – 330 biji

Sampai sekarang anak kedua dah 5 bulan pun masih konsisten makan set bersalin ni, satu set ni biasanya tahan 1 hingga 4 bulan. Jadi berbaloi sangatlah ambil set ni sebab murah kalau nak bandingkan dengan yang lain-lain tu.

Fungsi Setiap Vitamin :

1) Energizing Soy Protein (ESP)

  • ESP mempunyai kandungan protein yang tinggi dan mengandungi hampir kesemua amino asid yang diperlukan tubuh.
  • ESP membantu menghilangkan stretchmark dan menjadikan susu ibu berkualiti dan berkhasiat.
  • Memberi rasa kenyang lebih lama dan memberikan tenaga kepada tubuh badan. Ibu berpantang perlu extra tenaga, takdelah badan asyik rasa lemau dan lesu tak bermaya.

2) Vitalea with Iron Formula

  • Banyak darah kita hilang dan urat putus semasa proses bersalin. Zat besi atau iron sangat penting dalam pemakanan kerana ia terlibat dalam penghantaran oksigen dalam darah. Ia memberikan sumber tenaga semasa dalam berpantang
  • Kekurangan zat besi menyebabkan ibu mudah penat, rasa sukar bernafas dan senang diserang jangkitan kuman.
  • Saya amalkan Vitalea ni sejak pregnant lagi dan Alhamdulillah hb tak pernah bawah 11. 🙂

3) Sustained Release Vitamin C

  • Vitamin C ni dapat bantu tingkatkan penyerapan zat besi tadi, dan kuatkan imun badan ibu berpantang yang tengah lemah dan juga bayi yang menyusu badan.
  • Bantu cepatkan penyembuhan luka, syukur sebab anak kedua ni tak kena guntingpun. Hari ketiga dengan set bersalin ni dah rasa badan fresh sangat.
  • Ibu yang tidak mendapat cukup vitamin C akan mengalami rasa mudah penat. Mereka akan menjadi cepat marah dan mudah mendapat penyakit meroyan.

4) Omegaguard

  • Sangat membantu membakar lemak, mengempiskan perut dan membantu ibu kembali kurus tanpa menjejaskan kualiti susu ibu.
  • Sangat baik untuk ibu menyusu kerana EPA dan DHA yang terkandung didalamnya sangat diperlukan untuk perkembangan otak bayi.
  • Ibu berpantang akan merasa penat, dan bila penat saraf akan membengkak dan ini akan membuatkan pengaliran darah tidak lancar. Dan ini sebabnya kita lagi mudah rasa letih. Tetapi omega ini berfungsi sebagai anti inflammation, maka ia akan mengurangkan bengkak pada saraf dan pengaliran darah akan lancar.

5) Ostematrix

  • Ostematrix menghalang pembentukan darah beku pada saluran darah ketika banyak berbaring dan tidak aktif semasa pantang
  • Sangat penting memperbaiki fungsi saraf, bagi mengelakkan rasa kebas pada anggota kaki dan tangan ibu di samping mempercepatkan pengecutan otot rahim untuk kembali ke saiz asal.
  • Amalkan ostematrix sejak hamil, memang tak pernah kena sembelit sebab ia berfungsi melembutkan najis. Takde dah adegan nangis-nangis dalam bilik air =)

6) Alfalfa

  • Penggalak susu ibu (milkbooster).
  • Bertindak seperti kacip fatimah, merapatkan dan menngetatkan yang longgar, dan memulihkan dalaman wanita supaya kembali seperti anak dara

 

Alhamdulillah syukur. Allah memang hebat mengatur semua ni. Berpantang anak kedua memang sangat berbeza dengan anak pertama, dalam tempoh seminggu dah rasa badan macam dah recover sepenuhnya. Rupa-rupanya sebab Allah nak bagi kekuatan fizikal untuk berulang alik – habiskan pantang dalam wad sebab anak kedua disahkan jantung berlubang.

Memang dah tak rasa macam berpantang sebab ke sana ke sini, bertungku pun dapat sebulan je lepas tu pantang makan je jaga betul-betul sampai habis tempoh berpantang. Alhamdulillah tak rasa penat, tak rasa lesu dan sakit badan macam masa berpantang anak kedua.

Rupanya ramai lagi yang dah rasa kebaikan set bersalin semulajadi ni, nak tengok apa kata mereka?

TESTIMONI #1

Luka-Bersalin-Cepat-Sembuh

TESTIMONI #2

pantang-1

TESTIMONI #3

pantang-shaklee

TESTIMONI #4

set-bersalin-testimonial-2

TESTIMONI #5

TESTI-SET-PANTANG10

 

Set Berpantang ini lengkap dengan :

  • Energizing Soy Protein (ESP) – RM 150.00
  • Vitalea with Iron Formula – RM 88.75
  • Sustained Released Vitamin C – RM 92.50
  • Omegaguard – RM 136.00
  • Ostematrix (Kalsium & Vitamin D) – RM 61.00
  • Alfalfa – RM 53.75

Semuanya berjumlah RM 582. Tapi istimewanya bulan ini ada tawaran dan offer menarik daripada Shaklee sekiranya anda mendaftar sebagai ahli, iaitu potongan 5% daripada harga ahli (bukan harga runcit seperti diatas) untuk mendapat set berpantang semulajadi ini.

Harga yang jauh lebih jimat dan ibu-ibu berpeluang untuk mendapat cash bonus pada bulan hadapan. Sangat menguntungkan kan?

Untuk ibu-ibu yang pertama kali nak tempuh pengalaman berpantang, saya nasihatkan buatlah pilihan yang terbaik untuk ibu dan bayi. Jangan jadi macam saya, rasa tak seronok dengan pengalaman pertama dapat baby. Syukur Allah gantikan dengan keseronokan berganda semasa berpantang anak kedua dengan set berpantang Shaklee ni.

 

fresh from oven, 3 jam lepas bersalin. memang tak tidur malam tu, syukur Allah bagi energi luarbiasa, tak letih pun :)
fresh from oven, 3 jam lepas bersalin. memang tak tidur malam tu, syukur Allah bagi energi luarbiasa, tak letih pun :)

 

Untuk ibu-ibu yang dah pernah merasa pengalaman berpantang, ibu-ibu pasti tahu betapa perit dan seksanya menanggung sembelit, sakit luka jahitan dan stress sebab sakit badan tak hilang semasa berpantang. Kalau ibu-ibu nak alami tempoh berpantang yang menyeronokkan dengan set berpantang Shaklee, jangan segan silu terus contact Zulaikha ditalian 018-3164133 untuk dapatkan special consult dan cara pengambilan yang betul untuk dapatkan hasil yang berkesan.

Kalau nak beli terus dari online boleh klik je button kat bawah ni dan boleh contact Zue untuk dapatkan cara pengambilan ya 🙂

Badan kita nak pakai lama, kalau masa berpantang tak jaga betul-betul boleh efek sampai ke tua nanti. Jadi janganlah pandang remeh keperluan nutrisi badan dalam berpantang ye. Semoga ibu-ibu semua dikurniakan kemurahan rezeki, kekuatan dan kesihatan yang baik.

Selamat Berpantang 🙂

 

order-BUTTON

 

Salam Sayang,

Ummu ‘Ayyash | Zulaikha Ali (ID 1075383)
 018-3164133
 sakieenah@yahoo.com
Pengedar Shaklee Kawasan Muar
 Luar dari kawasan MUAR, boleh gunakan perkhidmatan POS LAJU/GDEX untuk penghantaran

Ibu kepada 3 superheroes, work happily at home mom. Memilih Shaklee sebagai lifetime bussiness dalam mencapai financial dan time freedom. Bekas pendidik, merupakan editor Kelab Ibu Ohsem dan founder at Official FB Page Ummu Ayyash Dot Com.

Leave A Reply

CommentLuv badge