Betul Ke Produk Organik Belum Cukup Organik?

0

Sekarang ni makin ramai orang sedar tentang pemakanan yang sihat dan organik untuk kesihatan.

Seboleh-bolehnya orang nak jauhi racun serangga dan racun rumpai.

Begitu juga dengan produk-produk kesihatan, bila ada sijil organik kita rasa selamat.

Tapi, sebenarnya kalau ikut kriteria sijil organik tu, cukuplah bahan mentah je organik.

Proses dia kalau campur bahan kimia pun tak pa.

Itulah label.

Macam kalau produk tu dia tulis ‘no added sugar’ maksudnya memang dia proses takde gula.

Tapi bahan mentah yang dia dapat tak tahu berapa kilo gula dah masuk.

 

Apa yang Dr Bruce Daggy (Ketua Pegawai Sains di Shaklee) sebut,

 

“Organik ni adalah cara pengeluaran, ia tak menjamin makanan tu bersih. Ada satu ketika, ramuan teh hijau yang ditanam secara organik, rupa-rupanya bila diuji ia mengandungi bahan tercemar. Petani tak tahupun rupanya air yang mereka dah gunakan itu sudah tercemar.”

 

Mudah faham, label organik ni tak semestinya bahan tu 100% organik.

Contoh, nak tanam sayur guna benih organik.

Tapi baja, air dan lain-lain diorang tak uji pun sumber dari organik ke tak.

 

Organik ni, walaupun cuma ada 1% je bahan organik dalam sesuatu produk, dah boleh dah untuk diorang letak label organik tu.

 

Ditambah pula dengan “perkembangan politik” yang lain, makin melemahkan kekuatan label organik ni bila kerajaan di US dah meluluskan 38 jenis bahan sintetik untuk digunapakai dalam makanan organik!

 

Tapi,

 

Ramai tak tahu yang Shaklee ni bukan sekadar organik.

Malah, BEYOND ORGANIC.

Maknanya, daripada benih, sampai lah ke proses, masuk dalam canister dia, semuanya DIJAMIN ORGANIK.

.

Ok, meh nak bagi contoh.

Antara yang paling diminati ramai dalam Shaklee ni adalah ESP (Energizing Soy Protein)

.

Biji Soya ESP ni pula dikawal di bawah Identity Preservation Program (IPP).

Maknanya ada pihak ketiga yang check dan audit untuk pastikan betul-betul kacang soya untuk buat ESP ni tak guna benih GMO, dan setiap proses iaitu dituai, dikilangkan, diedarkan.. akan disahkan oleh IPP nih.

 

IPP ni independent body tau, bukan Shaklee yang punya.

Jadi takdelah berlaku kes tipu-tipu ke sebab orang lain yang buat kerja.

Tak de syok sendiri perasan bagus…

.

Dan satu benda yang kita kena tengok bila nak consume produk protin ni ialah dia punya PDCAAS (Protein Digestibility Corrected Amino Acid Score) tertinggi iaitu 1.0.

.

PDCAAS ni adalah cara untuk menilai kualiti protin dan kemampuan untuk dicerna oleh tubuh manusia.

Dan ESP Shaklee get the best skorย ๐Ÿ˜„

.

Dan…..ESP ni sebenarnya sedap minum macam tu je, takyah campur-campur dah.

Dulu bau dia lain.. (sampai i pun takleh telan gitu je) kena campur baru boleh minum.

.

Tapi tau kan Shaklee ni sentiasa perbaharui produk-produk dia.

Sekarang ni ESP wangi dab minum gitu je memang dah sedap!

Tapi berbeza dengan Shaklee, bukan saja bahan mentah mesti organik, tapi masa menuai, masa proses bahan tu dibuat 100% organik.

Shaklee bukan sembarangan produk.

Paling organik, paling hebat. Paling penting, selamat.

 

Dapatkan ESP bulan ni sempena promosi. Bukan senang nak dapat ni ๐Ÿ˜€

 

protein ibu menyusu

 

ummuayyash order

Ibu kepada 3 superheroes, work happily at home mom. Memilih Shaklee sebagai lifetime bussiness dalam mencapai financial dan time freedom. Bekas pendidik, merupakan editor Kelab Ibu Ohsem dan founder at Official FB Page Ummu Ayyash Dot Com.

Leave A Reply

CommentLuv badge