Punca Rambut Gugur : Anda Kekurangan 4 Nutrisi Penting Ini

0

RAMBUT MAHKOTA WANITA.

Sejak zaman anak dara lagi sebenarnya saya hadapi masalah dengan mahkota nan satu ini. Bertahun alami masalah rambut gugur. Dah cuba macam-macam pun masih setiap pagi bangun tidur dengan segenggam rambut atas bantal. Kadang-kadang cemburu tengok rambut kawan-kawan yang lebat dan bersinar rambut. Tapi kita masih gagal cari punca rambut gugur..

Lepas berkahwin, dah mengandung bersalin anak pertama.. makin banyak rambut gugur. Kalau sapu sampah tu memang penuh dengan rambut jela..Jadi, sebelum kita nak cerita macam mana saya atasi masalah rambut gugur dengan berkesan, saya nak kongsikan dulu apa punca rambut gugur yang kita mungkin tak perasan.

Punca Rambut Gugur

1# Over stress

Stress atau tertekan boleh jadi punca rambut gugur dengan teruk. Ini kerana bila kita stress, kesan daripada stress tersebut menjejaskan hormon dalam badan dan mengakibatkan keguguran rambut.

2# Over Dandan Rambut

Haa ni pun masalah juga ni hehe. Biasalah kita wanita suka bercantik-cantik, suka berhias dan berdandan namun hati-hati sebab terlalu menghias rambut, mewarnakan rambut dan sebagainya boleh menyebabkan rambut kita gugur dengan teruk.

3# Kurang Nutrisi

Punca rambut gugur disebabkan akar rambut yang tak kuat disebabkan kekurangan nutrisi penting dalam badna yang boleh membantu menguatkan akar rambut.

4# Bersalinkan Anak

Selepas bersalin, keguguran rambut adalah normal dan tak perlu risau. Basically, semua hormon yang memberikan kamu seri ketika hamil mula seimbang kembali apabila bayi dilahirkan, So… chill, apa yang terjadi selama sembilan bulan akan kembali normal,yang penting, nutrisi dalam badan mesti cukup dan lengkap 🙂

5# Ubat-ubatan

Sesetengah ubat yang digunakan untuk merawat penyakit kanser akan menyebabkan rambut gugur.Wanita yang mengambil pil perancang akan cenderung untuk mengalami keguguran rambut jika berhenti menggunakan pil tersebut. Ubat-ubatan seperti ibuprofen dan ubat pencair darah juga boleh meyebabkan masalah keguguran rambut.

Ada Ke Petua Atasi Masalah Rambut Gugur?

Petua atau tips memang bagus tapi kesannya memang lambat. Dan prosesnya mungkin sangat leceh dan..anda mungkin tak sempat pun nak buat. Kalau anda tak sabar atau takut cepat botak, saya cadangkan 4 jenis produk yang terbukti dan bantu ramai yang ada masalah rambut gugur.

Rambut Gugur Punca Kurang Nutrisi

Kekurangan nutrisi antara faktor utama kenapa rambut kita gugur. Jadi untuk atasi masalah rambut gugur, mestilah dengan mencukupkan keperluan nutrisi agar akar rambut kita kembali kuat, dan rambut kita semakin bersinar dan lembut.

Empat Vitamin Penting Untuk Rambut Gugur

B Complex

Salah satu punca rambut gugur ialah stress. Mungkin disebabkan penyakit, emosi atau tekanan hidup. Selain itu B Complex juga baik untuk hormon kulit kepala.

Omega Guard

Omega Guard berfungsi untuk menghalang radang sel. Sel kulit kepala yang rosak dan tak sihat menyebabkan akar rambut tak kuat.

ESP Protein

Kulit kepala dan rambut dibuat daripada protein. Protein yang kita makan sebenarnya sudah rosak.Ayam, ikan, telur yang sudah goreng sudah rosak struktur proteinnya.Jadi ESP akan bekalkan protin yang sangat baik untuk penghasilan sel kulit dan rambut yang baik. Bila sel kulit baik, rambut juga akan kuat.

Zinc Plus

Kekurangan zinc boleh menyebabkan kurangnya struktur protein yang membentuk folikel rambut. Bila folikel rambut menjadi lemah, secara tak langsung akan menyebabkan akar rambut jadi tak kuar dan akhirnya rambut menjadi mudah gugur.

Dapatkan konsultasi istimewa daripada saya, whatsapp 018-3164133 atau boleh terus dapatkan SET VITAMIN RAMBUT SIHAT dengan klik sahaja link eSell dibawah dan barang akan dihantar terus ke rumah anda.

 

 

 

 

Ibu kepada 3 superheroes, work happily at home mom. Memilih Shaklee sebagai lifetime bussiness dalam mencapai financial dan time freedom. Bekas pendidik, merupakan editor Kelab Ibu Ohsem dan founder at Official FB Page Ummu Ayyash Dot Com.

Leave A Reply

CommentLuv badge