Rahsia Hati Dan Jiwa Yang Tenang

0

Biasalah kita ni manusia, ada hadapi saat-saat turun-naik dalam hidup. Ada ketika kita alami tekanan perasaan tanpa sebab yang kukuh. Kalau orang perempuan tu boleh la dikatakan tiap-tiap bulan ada masa emosi kacau – masa PMS.

Biasanya orang akan bagi tips untuk tenangkan hati dan jiwa dengan zikir, solat, doa….

Tapi… macamana kalau nak berzikir pun takde mood? Macamana nak tenang macam tu?

Sebenarnya masalah hati dan jiwa ni ada kaitan dengan keperluan nutrisi kita.

vitamin untuk otak

Bila badan kekurangan beberapa nutrien, sambungan dalam otak tidak boleh berfungsi dengan baik. Dan ia akan memberi kesan kepada mood, emosi, semangat hidup dan sebagainya.

Apakah nutrisi-nutrisi yang diperlukan untuk menjadikan kita lebih bersemangat dan tenang?

1. Vitamin-vitamin B : Vitamin B seperti asid folik berfungsi membina sel-sel otak yang baru serta menyokong fungsi serotonin.

2. Omega-3 : 18% daripada berat otak kita adalah terdiri dari omega-3. Kekurangan Omega-3 memberi kesan besar kepada mood, kawaan tekanan serta ingatan.

3. Vitamin D : masalah orang-orang yang tinggal di negara 4 musim ialah apabila musim sejuk tiba, mereka mengalami depresi yang teruk kerana kekurangan vitamin D. Dan walaupun kita tinggal di Malaysia yang sentiasa ada matahari, kekurangan vitamin D tetap berlaku.

4. Asid Amino : kekurangan asid amino menjadikan seseorang tidak dapat mengawal perasaan, kurang motivasi, terlalu beremosi, depresi…

vitamin jiwa tenang.jpg.001

Dapatkan sekarang juga untuk ketenangan jiwa anda dan sila hubungi saya untuk bantuan dan konsultasi.

 

 

beli-sekarang-juga

Ibu kepada 3 superheroes, work happily at home mom. Memilih Shaklee sebagai lifetime bussiness dalam mencapai financial dan time freedom. Bekas pendidik, merupakan editor Kelab Ibu Ohsem dan founder at Official FB Page Ummu Ayyash Dot Com.

Leave A Reply

CommentLuv badge