Telan Suplemen Banyak Boleh Rosak Buah Pinggang?

0

Telan suplemen banyak² takpe ke? Buah pinggang tak rosak?

Ni soalan femes sampai lali dah telinga ni dengar, tapi akak paham je. Dulu pun akak skeptik gila kot dengan suplemen ni. Memang tak heran dengan suplemen..

Tapi sejak sendi mak akak yang sakit, tak baik walaupun dah ambil ubat, cuba macam² pun still sakit lagi..tiba² ambik shaklee baru sendi tu ok. Masa tu baru terbukak sikit mata hati ini.

Akak salah sebab pukul rata je, ingatkan semua suplemen ni sama je. Rupanya ada suplemen yang sintetik, yang organic, beyond organic (macam Shaklee).

Sejak 4 tahun lalu akak konsisten amalkan Shaklee, telan lebih 15 biji setiap hari, ambil protein, sebab setiap suplemen tu ada fungsi yang berbeza untuk badan ni.

Sejak makin orang kata macam² kat Shaklee – akak pun nak jadi 3rd party tak berbayar la, nak tengok ok ke tak badan akak lepas 4 tahun telan Shaklee.

Akak nekad, kalini akak tak kira, result ok tak ok akak akan reveal jugak. So minggu lepas akak buat blood test untuk kesihatan umum, tambah 5 untuk kesan kanser ovari, kanser payudara, CRP (C-Reactive Protein), Penanda Kerosakan Ginjal, dan Kanser gastrousus.

Kesihatan umum tu termasukla jugak fungsi buah pinggang, fungsi hati, saringan diabetes dan lain².

Dan Jumaat lepas, akak pun ambil result dan dapatkan sedikit consultation dari doktor di Pathlab Muar.

Alhamdulillah, SEMUA OK, BUAH PINGGANG BAIK DAN SIHAT.

Tapiiiiii, LDL KOLESTROL akak kantoi sikit, haha. Doktor kata kalau dah jaga makan pun tapi tak jaga tidur (suka tidur lewat) pun boleh jadi faktor kolestrol naik.

***So korang jaga makan, jaga tidur, buat senaman.

Kesimpulannya, boleh je nak ambil Suplemen, cuma kena la rajin sikit ambil tahu suplemen tu jenis macam mana, kandungan dia, ada kajian ke tak, saintis yang buat, ada #landmarkstudy ke tak, ada kelulusan KKM ke dan HALAL semestinya and so on…

Dan suplemen Shaklee yang paling paling paling akak yakin dan tak pernah ragu untuk consume till now. Jaminan Shaklee sendiri,

Always natural
Always safe
Always work

Kalau natural dan memenuhi kriteria di atas, insyaAllah mudah diserap oleh badan sebab memang badan kita dicipta oleh Allah untuk serasi dengan benda² alami.

Ok, itu je nak share… akak dah lega sikit sebab result semua cantik, tahun depan pulak kita buat test lagi, sekali bone scan pulak.

Jaga pemakanan, jaga tidur, selalu exercise, ambil Shaklee. InshaAllah👍

Sekian.
Yang ikhlas share result blood test.

Senyum, minum vivix selalu. Ahaks😄

 

#ShakleeMuar

 

Shaklee rosakkan buah pinggang

 

Suplemen rosakkan buah pinggang

 

 

Suplemen baik untuk buah pinggang

 

Punca buah pinggang rosak

 

 

 

Ibu kepada 3 superheroes, work happily at home mom. Memilih Shaklee sebagai lifetime bussiness dalam mencapai financial dan time freedom. Bekas pendidik, merupakan editor Kelab Ibu Ohsem dan founder at Official FB Page Ummu Ayyash Dot Com.

Leave A Reply

CommentLuv badge